Magyarországi HR-menedzserből franciaországi kürtőskalácsos

0

Detti 2007 szeptemberében érkezett Franciaországba, azaz több mint 10 éve él egy vidéki házban. Francia férjével két kislányuk született. Detti Magyarországon humánerőforrás-menedzserként dolgozott – most pedig kürtőskalácsot árul.

Detti a mai napig nem tudja, miért hagyta el Magyarországot, francia párját követve akart kicsit körülnézni, aztán (amint fogalmaz) „tíz éve sodródom, mindig alakult minden valamerre”.

Franciául egyáltalán nem beszélt, tanulni ment ki, és ma már szinte anyanyelvi szinten beszél – mesélte a Velvetnek.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Magyarországon 26 évesen egy budapesti albérletben élt, nem volt rossz dolga, pénzt is sikerült félretennie, még Indiába is eljutott, és végicsinálta az El Caminót.

„Magyarországon 2004-ben volt az első munkahelyem. 63 ezer forintot vittem haza. Itt van, hogy 2 óra alatt megkeresem ezt az összeget” – mondta, de nyilván nem lehet összehasonlítani a két élethelyzetet.

„Hiányoztak a szüleim, a testvérem, a barátok. És hogy nem beszéltem egy mukkot sem. Kirekesztettnek éreztem magamat” – mesélt arról, mi volt a legnehezebbnek az első időszakban.

Szerinte a franciák elég visszafogottak, aminek egyik oka lehet az is, hogy az édesanyák nagyon hamar, már a kisbaba 2-3 hónapos korában visszamennek dolgozni. Viszont kiegyensúlyozottak is.

„Az emberekkel való kapcsolataim alapján, amit legtöbbször a munka miatt tapasztalok, az az, hogy nagyon tetszik nekik Magyarország, és gyönyörű országnak mondják. Sok francia megfordult már nálunk és sok jó emléke van. Pozitívum még, hogy jó nagyon a szociális rendszer. Már olyannyira, hogy fogalmam sincs, hogy működhet ez így. Mindenesetre rettentő biztonságot ad” – mondta a pozitívumokról.

Ami a negatívumokat illeti, elsősorban szerinte az problémás, hogy a franciáknak fontos az életszínvonal fenntartása még akkor is, ha ez a gyerek-anya kapcsolatra nyomja rá a bélyegét, így nagyon hamar visszamennek dolgozni, mert az állam támogatása semmire sem elég.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply