Magyarország vagy Lengyelország a jobb?

1

Ha valaki azt fontolgatná, hogy a közép-európai régióba költözik, melyiket válassza inkább: Magyarországot vagy Lengyelországot? Olev 28 évig élt Magyarországon, miközben elég sokat járt Lengyelországban is, érdekes lehet tehát a véleménye.

Fizetés, világlátás

Gazdasági szempontból a két ország nagyjából egy szinten van, talán a lengyelek fizetések terén valamivel a magyarok előtt járnak.

Első ránézésre a két ország nagyon hasonlít egymáshoz, akárhányszor Lengyelországban jártam, mindig otthon éreztem magam. Hasonló épületek, hasonló szolgáltatások, hasonló (elő)ítéletek mindkét országban.

Mindkettő kicsit konzervatív társadalom, mind a lengyelek, mind a magyarok viszonylag gyorsan kimutatják az érzelmeiket, szívesen és sokat káromkodnak. Ugyanazt gondolják a történelemről, és ezt meg is osztják veled.

Aktívabb lengyelek

Szerény véleményem szerint hosszabb távon a lengyelek mintha valamivel jobban csinálnák a dolgaikat. Náluk a legalacsonyabb az öngyilkossági arány a keleti blokkban, meglepően sokáig élnek – bár ebben Magyarország is javul. A lengyelek mintha kiegyensúlyozottabbak lennének és sokkal inkább békében élnek magukkal, talán egészségesebbek is.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A lengyeleket mindig is aktívabbnak, sportosabbnak találtam, mint a magyarokat. A túrázás nemzeti sport náluk, míg Magyarországon inkább ufónak tartanak érte.

Időjárás

Ami az időjárást illeti, Lengyelország minden évszakban 4-5 fokkal hidegebb, mint Magyarország. Kétszer is voltam a nyár közepén Lengyelországban és egyszer sem volt forróság, nekem éppen megfelelt az idő.

Magyarországon a nyár a leghosszabb évszak. Bőrtípustól függően nem árt felkészülni egy akár 4 hónapos állandó napkrémezésre, sok napon 36-38 fokos kánikulára, de júniustól szeptember elejéig általában 30 fok felett jár a hőmérséklet, mindehhez az ország nagy részében nincs természetes vízpart.

Egészen a legutóbbi időkig Budapest minden értelemben nagyobb, forgalmasabb, nyitottabb gondolkodású és kozmopolitább volt Varsónál.

Magyarországon Budapesten kívül nincs igazi nagyváros, míg Lengyelországban van választék, hiszen ott van Gdansk, Poznan, Wroclaw, Krakkó, Lodz, stb.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Mink a felesegemmel csak egy ejszakat toltottnk Krakow-ba ahol ese 10 orakor bezartak a Hotel-unkat, reggel hattig. A magyar rendszam tabla nem nagyon tetszett nekik, az amerikait vettek inkabb elonyben, mi szerintunk. nem kedvessek, nem hattja megoket hogy magyarok vagyunk, tobbnyire nem is tuddnalk Lengyel-Magyar baratsagrol, mi szerintunk. Udvariatlannok de jobbak mint a franciak. Az angolul beszelloket inteligensebbnek tartjak es becsulik, megint csak miszerintunk. Talan egy hetre lenne szukseg hogy a velemenyunk ne egyen egyedi.

Leave A Reply