A Magyarországon élő külföldieket is bevonnák az idegennyelv tanításába

0

Már mi is megírtuk, hogy hamarosan a kormány elé kerül az idegennyelvi stratégia, miután egy felmérésből kiderült, amit eddig is gyakorlatilag mindenki tudott, hogy a magyarok idegennyelv-tudása finoman szólva is hagy kívánnivalót maga után. Most újabb részletek derültek ki a kormány terveiből.

Ezekről a köznevelésért felelős helyettes államtitkár az InfoRádióban. Maruzsa Zoltán szerint amikor általános iskolából középiskolába kerülnek a gyerekek, csak 31 százalékuknál végeznek nyelvi szintfelmérést, ami miatt a gimnáziumok nem tudnak támaszkodni a tanulók korábban megszerzett nyelvtudására.

Erre is több erőforrást fordítana a kormányzat, arra pedig több pénzt, hogy a nyelvtanárnak tanuló egyetemisták több ösztöndíj-lehetőséghez jussanak anyanyelvi környezetben.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN – NYELVTUDÁSSAL ÉS ANÉLKÜL

Ennél érdekesebb, hogy az elképzelések szerint valamilyen formában bevonnák az iskolai oktatásba a Magyarországon tanuló anyanyelvi egyetemistákat, azaz például az angol anyanyelvűek segítenének az angolórákon. Ezzel a kormány reményei szerint a jelenlegi pedagógushiányon is lehetne enyhíteni.

Maruzsa Zoltán szerint a magyarok nyelvtudása „nagyon sokat javult az elmúlt években”, de így is az európai átlag alatti.

„2007-ben a lakosság 25,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elfogadható szinten beszél legalább egy idegen nyelvet. 2016-ban már a megkérdezettek 42,4 százalék nyilatkozott így” – idézte az Eurostat statisztikáit a helyettes államtitkár.

„Nem lehet szó szerint fordítani”

(Fotó: pixabay.com/giovannacco)

Share.

About Author

Leave A Reply