Magyarország lehet a Brexit egyik legnagyobb vesztese

0

A héten megkezdte a Brexitről szóló vitát a brit parlament, márpedig a jogszabály tervezete úgy szól, hogy Nagy-Britannia 2019 március 29-én, 23 órakor kilép az Európai Unióból.

Más kérdés, hogy a tárgyalások a kilépési feltételekről alig haladnak, lényegi ügyekben semmit sem közelednek az álláspontok a feltételekről, és nagyon lényeges kérdésekben még el sem kezdődött az egyeztetés.

Éppen ezért egyre többen számítottak arra, hogy két év alatt ezt nem fogják lezavarni, hanem majd húzzák-vonják a tényleges kilépést, akár sok éven át. Az EU-s szabályok akármeddig engedik halasztgatni a kilépési tárgyalásokat.

Ez az átmeneti helyzet persze nem túl kényelmes, főleg nem a briteknek, akik az új EU-s szabályokba már nem nagyon szólnak bele (hiszen úgyis mennek mindjárt), de közben fizetni kényszerülnek a tagdíjat, és teljesíteni a közös határozatokat (hiszen még bent vannak) – írta a 444.hu.

Mutass fityiszt a Brexitnek! Válogass nagy-britanniai álláslehetőségek közül!

A Brexitnek lesznek általános hatásai a magyar gazdaságra, függetlenül attól, hogy lesz-e alku a britekkel, vagy kilépnek csak úgy. Ami biztos, hogy Nagy-Britannia a kilépés után nem fizeti majd az EU-s tagdíjat, márpedig Németország után ők a második legnagyobb befizetők.

Noha mindenki (Theresa May kormányfőtől az összes kormányzati megszólalóig), hogy a már ott élő uniós határátkelők (így a magyarok is) maradhatnak a kilépés után is, egy pillanatra játszunk el a gondolattal, mi történne, ha mégsem így lenne!

Ez a magyar gazdaságot is hátrányosan érintené. A Nagy-Britanniában dolgozó magyarok jelentős összeget, évente legalább 50 milliárd forintot utalnak haza, jellemzően itthon maradt rokonaiknak.

A magyar export körülbelül 4 százaléka megy a brit piacra. Egy alku nélküli kilépés nem lehetetlenítené el az exportot, de az biztos, hogy megnehezítené az exportőrök helyzetét.

Összességében az Oxford Economics kutatóintézet számításai szerint ha nincs alku a Brexitről, akkor 2020-ra a brit GDP 2 százalékkal esik vissza, és kevésbé bár, de több EU-s tagállam gazdasága is megsínylené a helyzetet: leginkább Írország, aminek 1 százalékot esne a GDP-je. Rögtön utána Magyarország és Csehország járna a legrosszabbul, 0,5%-os eséssel. Németország és Franciaország viszont megúszná 0,2 százalékkal.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply