Magyarország keres vagy veszít az EU-n?

2

Régi nagy vitakérdés, hogy vajon Magyarország haszonélvezője, vagy befizetője az Európai Uniónak. Önmagában a kérdés persze könnyen megválaszolható, viszont több olyan tényező is van, ami érdekesebbé teszi a felvetést.

Nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök állította, hogy az Európai Unió valójában keres Magyarországon, mégpedig nem is keveset. „Mi pedig nem szorulunk rá a pénzükre” – mondta a magyar kormányfő. (Azért ha szétnéz az országban a fejlesztések kapcsán, akkor ezt aligha gondolja komolyan.)

Orbán Viktor érvelése szerint Magyarország sok pénzt fizet be, és komoly forrásokhoz is jut, amellyel azonban az unió is jól jár, azzal, hogy pénzt ad, „valójában keres rajtunk”. A magyar miniszterelnök szerint az ország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Az Index előszedte az Állami Számvevőszék jelentését 2015-ből (ennél hivatalosabb hivatalos adat aligha van). Ennek már a címe is árulkodó: Magyarország EU-tagságának pénzügyi mérlege egyértelműen pozitív.

Az ÁSZ számai szerint Magyarország EU-tagságának első tíz évében 10 680 milliárd forint támogatást kapott, és 2 591 milliárd forintot fizetett be.

(Grafikon: Index/Bakró-Nagy Ferenc)

Ami miatt mégsem ennyire egyértelmű a dolog, az egyrészt az, hogy Magyarország (még ha kicsi is, de) piacként szolgál a nyugati cégeknek, másrészt az alacsonyan tartott bérek miatt bedolgozóként is fontos, harmadrészt pedig az olcsó magyar (kelet-európai) munkaerő elől sem ugrottak el.

Összességében alighanem az lesz az igazság, hogy ez a partnerség voltaképpen mindenkinek megéri.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. Oláh Zoltán on

  Szerintem ez elég egyértelmű, ha nem lenne win-win szituáció, valamelyik fél ágálna ellene. Más kérdés, hogy Magyarország- a kedvező földrajzi és éghajlati adottságai miatt- valóban nem szorul senkire, sőt kétszer ennyi embert is tudna etetni. Ebből a szempontból igaza van a patásnak.

 2. A magyar Munkaerő, ami országunkból kiáramlott, sokkal többet ér, mint az a pénzügyi mérleg + állása.
  Pokolba az EU pénzekkel!!!
  Egy ravasz átverés, megvesztegetés.
  nagy a baj:
  Alig születik M.o.n magyar gyerek.

  Szedjük már össze magunkat,
  Álljunk a saját lábunkra,
  Pokolba az EU pénzekkel!!!

Leave A Reply