Magyarország európai bicikli-nagyhatalom

1

Elsőre (és másodikra is) meglepőnek hangzik, de egy átfogó kutatás szerint Dánia és Hollandia után Magyarországon a harmadik legmagasabb az elsősorban biciklivel közlekedők aránya.

A Magyar Kerékpárosklub és a Medián által lebonyolított (a kormány által megrendelt) kutatás szerint a magyarok 17 százaléka közlekedik elsősorban kerékpárral, és a leggyakoribb cél a vásárlás.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka biciklizik több-kevesebb rendszerességgel, kétharmaduknak van saját működőképes járgánya, de a többség rövid, max. 5 km-es távokat tesz meg.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A kutatást árnyalja, hogy leginkább a Dél-Alföldön, például Szegeden bringáznak, az ezt követő régió az Észak-Alföld, egyebek mellett Debrecennel, és a községekben élők több mint fele minden nap kerékpárral jár.

A lakosság egyötöde biciklizik naponta, elsősorban a kisebb településeken. A nagyvárosokban az emberek fontosabbnak tartják a megfelelő infrastruktúrát. Révész Máriusz kormánybiztos a HVG szerint azt javasolta, hogy az éves budapesti tömegközlekedési bérlet mellé kerékpárosbérlet is járjon.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke azt mondta, tíz éve lobbiztak azért, hogy legyen egy ilyen felmérés, és szeretnék, ha rendszeresen megismételnék azt, hogy kirajzolódjanak a trendek. Mint mondta, a fő céljuk, hogy jobban elterjedjen a biciklizés.

Kerékpárral Írországban

(Fotó: pixabay.com/IgorSaveliev)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Mert csóróság van, azért. (ø pénz) (Ne szépítsük! Használt tákolt import biciklik, a java lopott.) Éljen éljen.

Leave A Reply