Magyarország egy amerikai szemével

0

Will Collins angoltanárként dolgozik Egerben, cikkében arról írt, milyennek látja Magyarországot és a Budapest-vidék helyzetet.

Will Collins a The American Conservative-ban írt arról, hogy a magyar nyelvben szerinte még a legegyszerűbb szerkezeteknek is mélyebb értelmük van, és ebben nagyon erősen megjelenik a főváros kiemelkedő helyzete (ő a „felmegyek Budapestre” és a „lemegyek vidékre” fordulatokat hozza fel példaként).

A szerző szerint akadnak párhuzamok a Horthy-korszak ideológiai szembenállása és a mai viszonyok között. Will Collins úgy látja, míg a „liberális és kozmopolita Budapest hidakat és nem falakat akar emelni”, a magyar miniszterelnök az Európai Unión belül a bevándorláspolitika egyik legnagyobb kritikusa.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Ennek oka lehet szimpla populista számítás, vagy Orbán Viktor múltja, ezzel együtt is ez a szembenállás szétszakítja a társadalmat – jegyzi meg a szerző.

Ezzel együtt is a főváros és a vidék kapcsolata még mindig inkább gyümölcsöző és békés együttélésre emlékeztet, hiszen a kultúra képes ötvözni Budapest dinamizmusát a vidék hagyományaival.

„Egy Budapest nélküli Magyarország majdnem felfoghatatlan lenne” – jegyzi meg Will Collins, hozzátéve, hogy „a magyarokat legalább több mint ezer év történelme, kultúrája és nyelvi közössége köti össze. Amit mi, amerikaiak nem mondhatunk el magunkról”.

(A találatért köszönet a Danube Institute blogjának.)

Ne engedd eltüntetni a Határátkelőt!

Share.

About Author

Leave A Reply