Magyarország, a közel kétmillió szegény országa

0

Az Eurostat legfrissebb gyorsjelentése szerint noha Magyarországon az elmúlt három évben valamennyit javultak az életkörülmények, uniós összehasonlításban még mindig csak hátulról a negyedik helyen vagyunk.

A statisztikai hivatal az európai szegénységi mutatót, az úgynevezett súlyos deprivációs indexet vizsgálta, melyből az derült ki, hogy Magyarországon 1,8 millió ember súlyos nélkülözésben él.

A „csúcsot” 2012-ben mutatták ki az Európai Unióban (ekkor 9,9 százalék volt a súlyos nélkülözésben élők aránya), a tavalyi adatok szerint is még 8,2 százalékon állt a kontinens, ami 41 millió ember.

A legrosszabb helyzetben az eltartott gyerekkel rendelkező, azokat egyedül nevelő háztartások vannak.

Az aloha és a stílusos szegénység

Ami Magyarországot illeti, a tavalyi (értelemszerűen ez a legfrissebb adat) 19,4 százalékunkkal hátulról negyedikek vagyunk, Görögország, Románia és Bulgária után.

A legjobb élni Svédországban, ahol a súlyos nélkülözés a lakosság 0,7 százalékát (!!) érinti, és aligha meglepő, hogy a második helyen Luxemburg, a harmadikon pedig Finnország található. (A TOP5-be Hollandia és Dánia fért még be.)

Visszatérve még egy kicsit Magyarországra, elgondolkodtató, hogy a váratlan kiadásokat tízből heten nem tudják kezelni (ezzel a legrosszabb helyzetben vagyunk az EU-ban), de azzal sincs mit dicsekedni, hogy tízből hatan nem jutnak el egyhetes üdülésre sem egy évben.

A magyarok negyedének (!!) megoldhatatlan problémát jelent, hogy minden másnap húst, csirkét, zöldséget vagy halat egyen, így az már nem is meglepő, hogy tízből kilencen nem vagy csak nehezen tudnak kijönni a megmaradt pénzből a hó végén.

Magyarország a legszegényebbek között

(Fotó: krisna.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply