Magyarország, a csendes beletörődés helye?

0

Vajon milyennek látják a hazalátogató magyarok az országot? Mennyit változott az elmúlt években – ha pedig változott, akkor előnyére vagy hátrányára? Négy határátkelő véleménye.

A tenger kettévált

„Amíg Magyarországon éltem, azt gondoltam, hogy az emberek imádnak panaszkodni, de meg is van az okuk rá, hiszen a bőrömön éreztem a mindennapok szorítását.

Most, ha hazautazunk, nem tapasztalom azt a panaszáradatot, mint 3 éve. A tenger kettévált: azokra, akik szerint minden rendben van, és nem lehet velük beszélgetni, és azokra, akik csendben beletörődtek, és már ezért nem lehet velük beszélgetni.” (Kati, Reykjavik)

Érezhető a váltás

„Amikor elköltöztünk, igyekeztem tudatosan asszimilálni az új társadalom értékrendjét. Ha hazautazunk, válik igazán érezhetővé az a paradigmaváltás, ami az életemben bekövetkezett: meglep a rám förmedő bolti eladó, akitől kedvesen érdeklődöm, hogy tud-e váltani papírpénzt. Meglep a ruhaboltban a zárás előtt betérő vásárlóra zúduló hangos szitokszó. Meglep az a mindennapi nyomor, ami valaha az életem része volt.” (M., Reykjavik)

INKÁBB KÜLFÖLDRE MENNÉL? VÁLOGASS ÁLLÁST A HATÁRÁTKELŐN!

A szabályokat senki sem tartja be

„A barátok, családtagok elmeséléséből egy totális diktatúra képe rajzolódik ki, ahol ha nem vagy a rendszer része, bármikor megfélemlíthetnek, ellehetetleníthetik céged működését, elhallgattathatnak.

A szabályokat senki sem tartja be, de az establishment részeként ezt büntetlenül megtehetik egyesek, míg másokat rögvest meghurcolnak miatta. A szabályok nem követése mindenkit támadhatóvá tesz, és ezt ki is használják.

Ha valaki követi a szabályokat, akkor hátrányba kerül azokkal szemben, akik kijátsszák a rendszert, nem fizetnek adót vagy zöld rendszámmal száguldanak a buszsávban.” (Bori, London)

Egyre többen sportolnak

„Jó látni, hogy egyre többen sportolnak. (…) A fiatalok egyre többet utaznak érdekes helyekre és nem csak a jól bevált vízparti lerészegedés van már meg. A Balaton egyre jobban teret hódít újra otthon, sokan járnak arra túrázni, kerékpározni. (…)

Szerencsére lassan kikopik az a régi szokás is, hogy egy évben csak egyszer mennek nyaralni, amikor a kényelem van a középpontban. Egyre többen mennek ide-oda aktívabb hosszú hétvégékre is, túrázni a hegyekbe, feltöltődni egy fürdőbe. Sok színes nyári program, fesztivál is van szerte az országban.” (Levente, London)

A véleményeket az Index gyűjtötte össze, a teljes írást itt olvashatjátok.

Mocskos hazaáruló lettem

(Fotó: pixabay.com/CandyGuru)

Share.

About Author

Leave A Reply