Magyarokat is rosszul érintő döntést hozott az osztrák kormány

0

Mint az várható volt, az osztrák koalíciós kormány döntött az Ausztriában dolgozó külföldieknek nyújtott családi pótlék árszínvonalhoz kötéséről. A várhatóan jövőre életbe lépő törvény 39 ezer magyar gyereket is érint.

Az új jogszabállyal évente mintegy 100 millió eurót (több mint 31,3 milliárd forintot) takaríthat meg a bécsi kormány az Európai Unió és több tagállamának tiltakozása ellenére.

A döntés értelmében a juttatásokat a jövőben annak az országnak az árszínvonalához igazítják, amelyben az Ausztriában dolgozó munkavállaló gyermeke él.

Ausztria jelenleg körülbelül 132 ezer külföldön élő gyerek után 273 millió eurót (csaknem 85,5 milliárd forintot) fizet évente. Az indexálással a pótlék a legtöbb érintett család számára csökkenni fog. A döntés hivatalos adatok szerint mintegy 39 ezer magyar gyereket is érint.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Juliane Bogner-Strauss néppárti családügyi miniszter úgy véli, hogy a javaslat nem sérti az európai jogot, és nem is diszkriminatív, az új rendszer bírálói viszont azt emelik ki, hogy az Ausztriában dolgozó külföldiek ott fizetik a társadalombiztosítási hozzájárulásokat, ezért az osztrákokkal egyenlő jogosultságok illetik meg őket.

Jelenleg egységesen havi 172,4 euró (csaknem 54 ezer forint) családi pótlék jár gyerekenként az Ausztriában dolgozó külföldieknek. A jövőben a belgiumi tartózkodási hellyel rendelkező újszülöttek után havi 175,5 eurót (majdnem 55 ezer forintot), a magyarországi lakcímmel rendelkező csecsemők után 93,61 eurót (több mint mint 29 ezer forint), a Görögországban élő gyerekek után pedig 136,54 eurót (körülbelül 43 ezer forintot) fizetnek az osztrák hatóságok.

Magyar reakció: „Súlyos vitánk van”

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint az osztrák kormány döntése méltánytalan és tisztességtelen. Szijjártó Péter hangsúlyozta: „Ausztria fontos partnerünk. Számos kérdésben fontos szövetségesünk, de ebben az ügyben súlyos vitánk van.”

„Nem fogadjuk el ugyanis, hogy azok után, hogy a magyar emberek valamennyi adó- és járulékfizetési kötelezettségüknek megfelelnek Ausztriában, kevesebb családtámogatást kapjanak, mint az azonos járulékfizetési kötelezettségüknek eleget tevő osztrák állampolgárok” – mutatott rá Szijjártó Péter.

Az álmainknak ára van

Share.

About Author

Leave A Reply