„A magyarok túl sokat panaszkodnak”

2

Svédország egyike a legtöbbet emlegetett „bezzeg-országoknak” Európában, ami nem csoda, hiszen a szociális állam nagyszerű szolgáltatásokat nyújt. Ezekért persze meg is kell dolgozni, miként azt Viola is megtapasztalta, aki Miskolcról költözött Malmöbe.

Violának sok minden hiányzik Magyarországról, viszont Svédországban megvan az, ami nélkül már nem tudná elképzelni az életét: a biztos jövő és a lehetőségek.

„Magyarországon hiányzott a biztos megélhetés, az ember csak gürizett, de nem tudott egyről a kettőre jutni” – emlékezett vissza arra, mi indított annak idején a határátkelésre.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

„Svédországban elkezdtem két szalonban is dolgozni manikűrösként, pedikűrösként, jelenleg házhoz járok, amit nagyon imádnak. Mellette csináltam egy takarítócéget, mert rátaláltam a kedvesemre, aki Koppenhágában élt. Amikor ideköltözött kellett valami, amiből megélünk” – mesélte a HírTV műsorának.

Viola Magyarországon is vállalkozott, de szerinte ott sokkal inkább megnehezítik az ember életét az adókkal. Svédországban az első évben kezdő vállalkozóként semmit nem kellett fizetnie, eltekintve attól a havi pár száz koronányi előlegtől, amit a tervezett bevételre kellett elutalnia. Most két vállalkozása is van, melyekben jórészt magyarokat alkalmaz.

Mi hiányzik neki Magyarországról? Elsősorban a jó idő, a gyümölcsök, a barátok, a család, de édesapja, testvérei kijárnak hozzá.

„Már az első évben éreztem a hazalátogatáskor egy pár nap után, hogy jönnék ide vissza. Ezt furcsálltam, de kielemeztem kicsit és úgy gondoltam, azért, mert a magyarok túl sokat panaszkodnak” – mondta Viola.

Magyarországon szerinte túl nagy a különbség a módosabbak és a szegényebbek között, de a szellemi szabadsághoz a megfelelő anyagi stabilitás is kell.

Svédországban az átlagbér 1400 korona (kb. 400 ezer forint), meghatározott minimálbér nincs, viszont a munkanélküli segély 280 ezer forintnyi korona, amit 300 napig folyósítanak.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/susisorglos089)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Mekk Elek on

    Svédországba 10 éve volt az átlag kereset 14.000 Korona. Most inkább 20.000 és 22.000. Csak a magyar vállalkozók fizetnek 14-et a magyar alkalmazottaiknak. A Svéd el sem megy ennyiért dolgozni!!!

Leave A Reply