Magyarok a szlovák autógyárakban

0

Miközben több mint 160 ezer szlovák dolgozik külföldön, az autóiparban egyre nagyobb a munkaerőhiány, amihez külföldről (például többek között Magyarországról) kell embereket toborozni.

Szlovákiában a 10 százalékot megközelítő munkanélküliség ellenére jelentős a munkaerőhiány az autóiparban. A cégvezetők ezért egyre gyakrabban alkalmaznak külföldi dolgozókat. Például magyarokat.

„A mi cégünkben körülbelül 550 embert alkalmazunk a magyarországi Győrből, akik ideiglenesen maradnak nálunk 2018-ig” – magyarázta az InfoRádióban Lucia Kovarovič Makayová, a Volkswagen autógyártó cég szóvivője.

Szlovákiában egyébként megközelítőleg 130 ezer ember dolgozik az autóiparban, de ez továbbra sem elegendő. Az autógyártó cégek számításai szerint az elkövetkező három évben újabb 14 ezer szakképzett alkalmazottra lesz szükség.

A szakszervezetek ellenzik a külföldiek alkalmazását, azzal érvelnek, hogy a munkaügyi minisztérium adatai szerint több mint 160 ezer szlovákiai dolgozik külföldön, abból 20 ezren a gépiparban.

A KOVO vasas szakszervezet vezetője úgy véli, jelenleg az emberek már nemcsak a magasabb bérek miatt mennek külföldre dolgozni, hanem azért is, mert elégedetlenek a szlovákiai munkakörülményekkel.

„Az alkalmazottak 23 százaléka szombaton és vasárnap is dolgozik, megszakítás nélkül, és az Európai Unión belül nálunk jegyzik a legtöbb túlórát. Ezért a szakszervezeten belül igyekszünk stabilizálni a helyzetet, elsősorban itteni munkaerőt alkalmazni, és jobb munkakörülményeket kínálni számukra” – mondta Emil Machyna.

Az autógyártó cégek elsősorban a szlovákiai oktatási rendszert hibáztatják a munkaerőhiány miatt, amely átképzési tanfolyamokkal együtt sem képes reagálni a gyakorlatra.

„A külföldi munkaerő behozatalát nem tartjuk rendszerszintű intézkedésnek. Ez csak azoknak segít fellélegezni, akiknek sürgősen szükségük van a munkaerőre. Hosszú távú intézkedésnek a duális képzés és az egész képzési rendszer módosítása felelne meg, a közép- és a főiskolákon is” – vélte Jaroslav Holeček, az Autóipari Szövetség alelnöke.

(Fotó: flickr.com/moaieryy)

Share.

About Author

Leave A Reply