„A magyarok közvetlensége hiányzik”

0

József még a rendszerváltás előtt, az 1970-es évek közepén hagyta el Magyarországot és választotta Svédországot. Most Malmötől 50 km-re él, artistaként dolgozik.

Nyugdíjasként megélhetési gondjai nincsenek, ráadásul még mindig aktív, fellépései vannak. Ha majd egyszer végleg abbahagyja, Magyarországra szeretne költözni.

„Engem csak a munka fűz ide. Volt egy ötletem, hogy leköltözöm Spanyolországba, de aztán meggondoltam magam: ha már költözöm, akkor miért ne inkább Magyarországra?” – mesélte a HírTV műsorának.

Közel 1000 külföldi állásajánlat vár a Határátkelőn! Kattints, találj, költözz!

A legjobban az emberek közvetlensége hiányzik neki Magyarországról: „Nem kell pszichológus, bemész a kocsmába, elmondod a problémád a melletted ülő idegennek, és ő tanácsot ad”.

„Itt minden szomszéd aranyos és kedves, beszélgetünk egy pár szót, de nincs az a spontán ’gyerünk, bulizzunk egyet’ hozzáállás. Egész más az emberek összetartása. Persze itt is van mindenkinek egy kis baráti köre, de azon kívül nem nagyon mennek ki” – mesélte.

József tehát most stabilitásra vágyik és visszatérne a magyar gyökereihez. A Balaton környékén vagy egy Duna parti házban élné utolsó éveit. Azt mondta, sok vele egykorú svédországi magyar már hazaköltözött.

„A magyar nyugdíjból nem tudnék ilyen színvonalon élni. Az itteni nyugdíjból viszont otthon szépen meg lehet élni. Vannak jó ismerőseim Magyarországon, akik szintén itt éltek, és most úgy élnek otthon, mint hal a vízben” – ismerte el József.

Fia és lánya is Svédországban él, csakúgy, mint unokái, de a szíve hazahúzza.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

(Fotó: Christian Beiwinkel)

Share.

About Author

Leave A Reply