Magyarok közt is népszerű területeken dolgoztatnak rabszolgaként a britek

0

A brit gazdaság 17 ágazatában dolgoztatnak rabszolgákat egy helyi jogvédő szervezet jelentése szerint. Elsősorban a mezőgazdaság, a csomagolóipar érintett, de előfordul az építőiparban vagy a raktározásban is.

A Művezetők és Munkahelyi Visszaélések Hatóság (GLAA) nevű szervezet szerint a mezőgazdaság, az élelmiszer-csomagolás, a halászat, a kagylóhalászat, a raktározás, a ruhaipar, a taxizás, kereskedelem, házimunka és szociális munka is olyan terület, ahol gyakorlatilag rabszolgákat dolgoztatnak.

A brit hatóság nemrég kapott teljes jogkört a visszaélések felkutatására a 2016-os Bevándorlási törvény alapján. „Minél többet vizsgálódunk, annál több dologra bukkanunk” – ismerte el az InfoRádió tudósítása szerint Ian Waterfield, a szervezet egyik igazgatója.

Szakértők szerint egy év alatt 35 százalékkal ugrott meg a rabszolgasággal felérő regisztrált esetek száma. Európában Nagy-Britannia az egyik központ, ahová kizsákmányolás céljából visznek be dolgozókat.

KÜLFÖLDI MUNKÁK NEKED ÖSSZEGYŰJTVE

Az egyik ilyen jelenség az adósrabszolgaság, de gyakori a hamis egyéni-vállalkozói szerződés dolgozókra való kényszerítése is – a hatóság szerint ez is leplezi a kizsákmányolást. Ez például a takarítók, építőmunkások és virágszedők között fordul elő.

A mezőgazdaságban, építőiparban, élelmiszercsomagolásban és az őrző-védő szolgálatoknál, úgynevezett „zéró órás szerződések” terjedtek el, amelyek lehetővé teszik az azonnali elbocsájtást – annak ellenére, hogy az érintett dolgozók a gyakorlatban teljes idős munkakörben dolgoznak.

A jelentésből az is kiderül, hogy a Nagy-Britanniában jelenleg még érvényben lévő európai munkavállói jogok ellenére, például fiatal román férfiakat zsákmányolnak ki szervezett bűnözői csoportok. A legtöbb elkövető ugyanakkor brit és albán – írják a szerzők – utóbbi csoport például a kézi autómosodákat tartja kézben.

A munkásoknak gyakran napi 12-15 órát kell dolgozniuk, és vagy a minimumbérnél alacsonyabb fizetés kapnak vagy egyáltalán nem kapnak, miközben gyakran veszélyes körülmények között tevékenykednek.

A brit szállodákban és vendéglátóiparban akár nyolcszor kevesebb napi bért kaphatnak a dolgozók, mint ami törvényesen járna – esetenként 3500 forintnak megfelelő összeget – állapította meg a hatóság.

„Rabszolga voltam Magyarországon”

(Fotó: pixabay.com/Nikguy)

Share.

About Author

Leave A Reply