Magyar vagyok itt is

0

Itt az ideje, hogy Lengyelország, azon belül is Varsó felé vegyük az irányt. Már csak azért is, mert (mint Lengyelmagyar írásából kiderül) a lengyelek nem kapkodják el az életet, amit Pató Pál úrhoz méltó tempóban élnek.

„Miért Lengyelország? Mert 12 éve itt kaptam munkát (életem legjobb döntése volt, hogy elvállaltam), hamar beilleszkedtem, de a lengyeleket megszokni nem volt egyszerű.

Én nagyon pörgősen dolgozom, a lengyelek pedig inkább Pató Pál módjára, amolyan „nem kell elkapkodni, holnap is lesz nap” hozzáállással. Őszintén megvallva az elmúlt években hozzájuk igazodtam, semmi stressz, nagy séták a parkokban, jó levegő.

Miért most Lengyelország? Mert a nagy cégek európai központjai itt vannak, rengeteg magyar utazik ma is hétfő reggel a Varsóba induló géppel, jó a fizetés, nyugalom van, keresik a magyarul és angolul beszélő képzett embereket.

Közlekedés

Budapest – Varsó

A legegyszerűbb közlekedési eszköz Budapest és Varsó közt a repülőgép, az út 45-50 perc. A reptér közel van a centrumhoz, taxival 2000 Ft körüli összegért ki lehet jutni. Egészen más a helyzet, ha fapadossal jössz, a reptér akkor már 50 km, onnan 7000 Ft-ért hoz be a taxi (van busz és vonat is, de csak akkor olcsóbb, ha egyedül jössz).

Vonattal minimum 12 óra az út, az ára majdnem megegyezik egy repülőjegy árával. Autóval 8-9 óra alatt lehet ideérni, az út nyugodt, biztonságos. Ha már autó: az üzemanyag egyébként is olcsóbb, mint Magyarországon.

Varsóban

Ha van autód, akkor csak a szokásos (reggel 7 és 10, valamint este 16 és 18 közötti) csúcsforgalmat kell megpróbálnod elkerülni.

Metróból egy van, igaz, az keresztülszeli a várost, bár azt, hogy a végállomása miért az erdőben van, sosem értettem. Most építik a második vonalat – mondjuk az első építése majd’ 40 évig tartott, remélem, felgyorsítanak kicsit.

A villamos- és az autóbusz-közlekedés menetrendszerű, ha épp egy Ikarus le nem robban. Igaz, ez itt senkit nem zavar, majd jön másik úgy 10-15 perc múlva. Nagyon nagy távokat tesznek meg a járművek, vannak vonalak, amik 25 km hosszúak is lehetnek. Akadnak az egész várost átszelő járatok is.

Sok a jegyautomata, rengeteg jegytípus van, és már régen működik a Budapesten még mindig csak ígérgetett chip-kártyás rendszer. A normál jegy egyébként 250, a napi jegy 850 Ft.

A kerékpárosoknak jó hír, hogy jó az úthálózat, 1000 kerékpárral rendelkező rendszer van kiépítve (lásd: BuBi). Az első 30 perc ingyenes, ha van tagsági igazolványod. Érdekes módon itt a robogók nem terjedtek el.

Lakhatás

A lakásárak a duplája a budapestinek, egy garzon átlagára 200 000 zloty azaz 14 millió forint. Ha bérelni akarsz, akkor egy garzon 70 ezer Ft-tól kezdődik, a szobabérlés 35 ezertől. (Bérelni magánembertől kell, mert az irodák sokat kérnek a közvetítésért.)

Élelmiszer

Az alapvető élelmiszerek olcsóbbak, mint mondjuk Budapesten és nagyobb is a választék, főleg tej és tejtermékekből, hús és húskészítményekből, a csirke kifejezetten olcsó. Minden sarkon van pékség vagy cukrászda, valamint gyógyszertár.

Ne lepődj meg, ha méterenként árusokba botlasz, kapni itt mindent a cipőfűzőtől a zöldségig, számlát viszont senki nem ad. Az éttermek elfogadható árakat számolnak fel.

Az alkohol árusítását teljesen külön kezelik, nem veheted csak úgy le a polcról a legtöbb üzletben (néha be is tiltják, főleg gyásznapokon vagy választások napján). A műszaki cikkek, valamint az autó sokkal olcsóbb, mint otthon. Ami viszont nagyon drága, az a fogorvos és a fodrász.

Kihangosított misék

Az emberek nyugodtak, békések. Mivel katolikus ország, rengeteg ember jár templomba nap mint nap, meglepő módon a fiatalok is. Nem ritka, hogy nem férnek be a templomba, így a miséket kihangosítják.

Rengeteg rendőr van az utcákon, kettesével sétálnak és beszélnek angolul is. Ha tüntetés vagy focimeccs van, nem érdemes arra a környékre menni, sosem lehet tudni, hova fajulnak az események.

Az ügyintézés nem egyszerű, mert ugyan kiépítették a hívószámos rendszert, de ettől még nem sietik el az ügyintézést. Az uniós egészségügyi kártya kiváltható, de nem szívesen mennék itt kórházba (van magyar orvos és fogorvos is).

Jó a magyar közösség kapcsolattartása (Facebook), és a Magyar Intézet is mindig szervez családi programokat, hétvégi iskolákat gyerekeknek.

Elnézést kérek a kommentelőktől, hogy nem magamról mesélek, csak infókat osztok meg, de magamról csak annyit, nyugodt, kiegyensúlyozott lettem itt, békésen élek.

Nem idegesít a politika, a stressz, magyar vagyok itt is, de nem vágyom haza, hisz Európában élek / élünk. Nincsenek határok, az, hogy ebben a nagy közösségben hol él az ember, már mindegy, attól még a szíve magyar.

Mindenkinek nyugodt szívvel ajánlhatom, ha egy nyugodt helyen akar élni és / vagy dolgozni bátran válassza Lengyelországot, nem fogja megbánni!”

Share.

About Author

Leave A Reply