Magyar sikersztori Japánban

0

Moldován Viktor a gasztrokultúra terén ért el túlzás nélkül világra szóló sikert. Hol máshol, mint Japánban, ahol Budapestről 8500 kilométerre, Obihiróban működik az egyik legjobb külföldi magyar étterem.

Moldován Viktor története öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor a tokiói magyar nagykövetség séfje volt, ahova egyébként az akkor induló Onyxból került. Amikor megbízatása végéhez közeledett, szeretett volna Japánban maradni, egyrészt magánéleti okokból, másrészt pedig mert úgy érezte, lenne keresnivalója az igényesen megvalósított magyar gasztrokultúrával.

A választás Tokió helyett az onnan ezer kilométerre északra fekvő Obihiróra esett, mert ez a régió Japán egyik legfontosabb agrárterülete, a szigetország egyik éléskamrája: innen jönnek a legjobb japán sajtok, hústermékek és zöldségek.

Ezen a környéken egy eredetileg babfelvásárlással foglalkozó cég megvett egy 27 hektáros organikus kertészetet, és ehhez kerestek valakit, aki a kert mellé tudna hozni valamilyen egyedi dolgot, egy jól eladató, vevőcsalogató kuriózumot. Ami végül pont egy paprikás csirkét, mangalicát és kárpáti módra készített tengeri sügért felszolgáló magyar étterem lett – írta az Index.

Szívesen dolgoznál te is külföldön? Válogass közel 1000 állás közül a Határátkelőn!

Moldován Viktor szerint a friss biotermés felhasználása mögé nem kell misztikus dolgokat képzelni: „Az embernek, bárhol is van, mindent gazdaságosan kell működtetni. Nekünk ahhoz, hogy gazdaságosan vigyük a konyhát és az anyagfelhasználás jó maradjon, mindent fel kell használnunk. Nem kell tökéletes alapanyag, jó ízűre van szükség”.

A magyaros ételek tehát helyi alapanyagokból készülnek, s mára annyira népszerű lett az étterem, hogy évente 12-13 vendég próbálgatja az abált mangalicaszalonnát, az óvári hátszínt, a kacsát, a sóskamártást, a burgonyafánkot, vagy a helyi igényekhez és lehetőségekhez igazítva nem mákos, hanem szezámos gubát.

Az étterem ráadásul még csak nem is különösebben drága. A kis vacsoramenü 5000 jen (12 ezer forint), a teljes degusztációs sor 12 ezer (30 ezer forint), ami még Budapesten sem kifejezetten vészes, Japán viszonylatban pedig különösen nem. A büféebéd pedig 2000 jenért elérhető, ami arrafelé a népétkeztetés szintjét súrolja.

A Michelin-csillag (még…) nincs meg, de nem is ez a legfontosabb cél, magyarázta Moldován Viktor: „Nem az a fontos, hogy lesz-e Michelin-csillag, hanem a magyar gasztronómia bemutatása”.

(Fotó: Víz étterem)

Share.

About Author

Leave A Reply