A magyar orvosok nagy része előbb-utóbb hazamegy

0

Rengeteg magyar orvos dolgozik az Egyesült Királyságban, ami nem csoda, hiszen magasabb a fizetés és a nem csak pénzben kifejezhető megbecsülés is. Ezzel együtt a szigetország sem a Kánaán.

Kezdjük azzal, hogy sokkal drágább az élet, mint Magyarországon, és keményen meg kell küzdeni az előrehaladásért. Aki nem helyben végzi a szakorvosképzést, hátrányból indul a munkaerőpiacon, és a brit kilépési hiszti nem könnyíti meg a munkakeresést a kelet-európaiaknak.

Rákóczy György immár 12 éve él Angliában, most a manchesteri kórházban gyermeksebész, és az egyik alapítója az Angliai Magyar Orvosok Szövetségének. A szövetség az ott dolgozó magyarokat igyekszik összefogni, és segíteni nekik.

Szívesen dolgoznál külföldön? Keress munkát a Határátkelőn!

Rákóczy György szerint nagy különbség, hogy Angliában teljesíteni kell az előírt mérföldköveket a gyakorlaton. Követelmény például, hogy hány műtétet kell elvégezni ahhoz, hogy gyereksebész szakvizsgát tegyen valaki.

„Magyarországon ez a szám egy, vagy egy sem. Viszont nem csak attól lesz valaki jó orvos, hogy hány műtét van mögötte, hanem hogy mennyire tud önállóan gondolkodni” – mondta az Eurológusnak.

A protokoll abban is segít, hogy ne hierarchikus rendszer uralkodjon a kórházi osztályokon. Ha egy szakorvos megkapja a „konzultáns” beosztást egy angliai kórházban, akkor az előírások betartásán túl saját magáért felelős, és nem az osztályvezető főorvos utasításait kell követnie, mondta Rákóczy György. Ez persze sokszor nehéz, ha az osztályon dolgozó öt másik konzultánsnak más a véleménye, tette hozzá.

Nem a hálapénz tartja fenn a rendszert

Az angliai egészségügy hatékonyságán látszik, hogy nem a paraszolvencia tartja életben a rendszert. Az orvosok azért is mennek Magyarországról külföldre, mert nem akarnak hálapénzalapú rendszerben dolgozni, ahol nem biztos, hogy egy tehetséges orvos megkapja a neki járó megbecsülést. Angliában nincs hálapénz, a betegnek nem is jut eszébe, hogy extra előnyökért fizessen.

Nem az orvosok tartják fönt a hálapénz intézményét, egyszerűen ez a szokás, amin változtatni kell, ebben otthon és külföldön dolgozó orvosok is egyetértenek.

Van, aki azt mondja, hogy egy generációnyi időbe is beletelik, amíg Magyarországon lezajlik a szemléletváltás, ami után a betegek már nem érzik szükségét, hogy az orvosnak pénzt adjanak. Rákóczy György szerint ez egy olyan ügy, amit csak társadalmi összefogással lehet megoldani, nem utasításra.

„Ne egy párt, ne egy kormány mondja azt, hogy megszüntetjük, hanem tartsanak egy népszavazást arról, hogy ne legyen paraszolvencia. Hogyha megváltozik a hozzáállás, akkor lehet elkezdeni racionalizálni a magyar egészségügyet. Hogy például ne legyen elfogadott, hogy a professzor sokkal több műtétet kap, mint a beosztottak, hanem mindenki a felkészültségének megfelelően operálhasson. Milyen fantasztikus hatékonyságfokozódással járna ez?” – tette fel a kérdést.

A hazaköltözés nehézségei

A magyar orvosok nagy része előbb-utóbb haza fog menni, és attól Magyarországnak lesz jobb, mondta az Eurológus több interjúalanya is. Viszont nem olyan könnyű néhány külföldön töltött év után visszatérni.

Egyrészt nem egyszerű megtalálni, hogy melyik kórházban kínálnak állást, és ha fontos beosztásról van szó, sokszor nem az van előnyben, aki külföldről jön.

„15 év alatt háromszor pályáztam osztályvezetői állásra otthon. Egyiket sem kaptam meg, és nem is vágyom már ilyen beosztásra, mert nyugdíjas korában ne legyen valaki osztályvezető. De ha hazaköltözünk, akkor szívesen dolgozom otthon” – mondta Rákóczy György.

Share.

About Author

Leave A Reply