Magyar nyugdíjasok százezrei maradhatnak magukra

0

A szociális területen folyamatosan nő a betöltetlen álláshelyek száma, a legfrissebb adatok szerint 3600 van. Eközben tömeges a kivándorlás és nem úgy tűnik, mintha a tendencia megfordulna.

Az elöregedő társadalom és a szociális munka kilátástalansága miatt a jelenlegi ellátó rendszer nem lesz fenntartható, ráadásul egyre több idős ember lesz, akik kevés vagy semmilyen segítségre nem számíthatnak.

A legfrissebb KSH adatok szerint jelenleg 1,89 millió fő él Magyarország, 65 év felett, és 433 ezren vannak 80 év felett. A szociális szolgáltatásokat illetően az idősotthonok terén a legrosszabb a helyzet, amit mindössze az idősek 3 százaléka tud igénybe venni.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A szakképzett gondozók átlagéletkora is 50 év körül van, tehát nemsokára a legtöbbjük nyugdíjba vonul. Eközben drasztikusan lecsökkent a szociális felsőfokú végzettek száma 2009 óta, azaz nincs utánpótlás – írta a Pénzcentrum.

Elvileg az olyan alapszolgáltatások biztosítása, mint az étkeztetés és házi segítségnyújtás minden önkormányzat számára kötelezően biztosítandó feladat, amelyről szintén csak a magyar idősek egyharmadának van egyáltalán tudomása.

Azonban az alapszolgáltatások nem terjednek ki a mentális egészségre, arra már valóban nincs kapacitás.

Mely országokban lesz állampolgár a legtöbb magyar?

Share.

About Author

Leave A Reply