Magyar nőként Abu-Dzabiban

0

Nyilván nem egyszerű két különböző kultúrában nevelkedett ember együttélése, de azért a szerelem sok mindent megold és segíthet összecsiszolódni. Mindemellett többféle előítélettel is meg kell küzdeni.

Az Egyesült Arab Emírségekben élő Ilona szerint amikor szóba kerül, hogy egy Egyesült Arab Emírségekbeli férfival él Abu-Dzabiban „automatikusan két dolog jut az emberek eszébe, hogy gazdag lehetek, vagy elnyomott feleség”.

„Persze, jól lehet keresni, főleg, ha tudást viszel az országba, de meg is kell dolgozni érte. Általában 10-12 órákat húztam le, és az sem volt ritka, hogy a műszakom után este 11-kor behívtak újra dolgozni” – mesélte a HVG-nek a látványtervezőként egy multinál töltött időről. (Egyébként dolgozott stewardessként az Etihad repülőgépein is.)

Az Emírségekben vasárnaptól csütörtökig tartanak a nem ritkán 10-12 órás munkanapok. A panasz ennek ellenére kevés, igaz, nem is nagyon van kinek, mert a jogi védelem elég gyenge.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

A visszaélések leginkább az Ázsiából érkezett bevándorlókat érintik (szobalányok, takarítók, házvezetők, bébiszitterek vannak köztük és jellemzően ők dolgoznak az építkezéseken).

„Megmondom őszintén, nem igazán terveztem, hogy egy muszlim, ráadásul helyi férfiba leszek szerelmes, és amikor ez mégis megtörtént, kicsit kétségbe is estem. Tudtam, hogy nehéz menet lesz sok szempontból” – mesélt kapcsolatáról.

„A helyiek általában kedvesek, ugyanakkor zárkózottak és mindemellett rendkívül büszkék a származásukra. Bárkit szívesen látnak ugyan az országukban, de a családba csak ritkán fogadnak be idegeneket” – mondta, hozzátéve, hogy neki sem sikerült.

Ugyanakkor az arab országokban is vannak pozitív változások, például az Emírségek kormányának kilenc női tagja van, a képviselők közül pedig minden második nő.

Ilona szerint az Emírségekbeli nők helyzete nem sokkal különbözik a magyarországi nőkétől, elfogadott, hogy egy nő vezetői státuszban dolgozik, támogatják a nők továbbtanulását, karrierépítési terveit. Ő például nemrég hozott létre egy saját kerttervező céget, amire férje is büszke.

Miért jó Katarban élni?

Share.

About Author

Leave A Reply