Magyar lett a legjobb ápológyakornok Berlinben

0

Fodor Szabolcs azért ment Berlinbe, hogy elvégezzen egy ápolói képzést. Most, három évvel később a német főváros legjobb gyakornokának választották szakmájában és arra is van esélye, hogy a németországi megméretést is megnyerje.

Voltaképpen már nem is teljesen gyakornok, hiszen a napokban letette utolsó vizsgáit is, így már szakápolóként dolgozhat teljes állásban időseket gondozva a német fővárosban.

Anno az akkor már Németországban dolgozó nővére győzte meg, hogy próbálja meg az ápolást. Szabolcs kezdetben nem volt biztos abban, jó ötlet-e a dolog, egyrészt nyelvtudását sem érezte elég erősnek, másrészt abban sem volt biztos, hogy neki való az ápolói munka.

Mégis belevágott, mert Magyarországon nem látta biztosítva a jövőjét. Kommunikáció szakos egyetemistaként nem sok lehetőséget látott és dolgozott benne az is, hogy sokan mondták neki, több van benne.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Berlinben már a képzés elejétől kezdve nemcsak elmélet, hanem gyakorlat is volt, amiért fizetést kapott, az utolsó évben 900 eurót. Ebből kellett fizetnie az albérletet és a szintén nem olcsó berlini életet.

Nehéz volt, de megérte, összegezte a 24.hu-nak az elmúlt három évet Szabolcs, mondván, szakmailag és emberileg is sokat kapott ebben az időszakban.

Jelenleg három műszakban dolgozik az osztályon, ahol ideális esetben 18 betegre négy ápoló jut. Nem mindig vannak ennyien, mert Németországban is probléma a munkaerőhiány az ápolói szakmában, mert a fizetés nem a legjobb, ráadásul a média ott is kidomborítja a negatív híreket az egészségügyből, ami nem teszi vonzóvá a szakmát.

Ezért a rendszernek égető szüksége van a Szabolcshoz hasonló külföldi fiatalokra.

Az nem zárta ki, hogy egyszer a magyar egészségügyben dolgozik majd, de egyelőre nagyon jól érzi magát Berlinben, ahol megkapja az otthon hiányolt szakmai és emberi támogatást.

Határátkelő Klub!

El tudnád képzelni magad digitális nomádként? Vagy nem tudod elképzelni, de érdekel az életforma? Esetleg csak beszélgetnél egy jót kötetlenül? Gyere el szeptember 24-én kedden 18 órától a Prosit Buda Bistróba a budapesti Móricz Zsigmond körtéren és beszélgess két tapasztalt digitális nomáddal, Vigh Borival és Majsai Richárddal!

További részletek itt!

(Fotó: PKV-VERBAND)

Share.

About Author

Leave A Reply