Magyar exodus: médiacég és tücsökfarm Dániában

0

Kristóf 2013-ben költözött Dániába, akkor kezdte az alapképzést az egyetemen. Előtte két évvel már eltöltött némi időt a skandináv országban, akkor is tanult.

„Az egyetemi oktatás itt eléggé kötetlen, például az órai részvétel nem kötelező. Ha levizsgázol, az elég. Ugyanakkor megvannak a követelmények. Nagyon törekednek arra, hogy olyan képességekre tegyél szert a felsőoktatásban, melyeket aztán a mindennapokban a munkád során hasznosítani tudsz” – mesélte a HírTV-nek Kristóf.

„Magyarországon sokszor előfordul, hogy több hónapig, vagy akár évig keresel a szakmádhoz illő munkát, itt ez nem jellemző. Ennek az az egyik oka, hogy az egyetem elvégzése után két évig lehet az ember fizetett munkakereső. Ezen idő alatt minden hónapban 400 ezer forintnak megfelelő dán koronát kapsz, eközben kötelezően munkát kell keresned” – vázolta a rendszert a fiatalember.

A rendszer így garantálja a létbiztonságot, azaz a szociális háló akkor is megfogja az embert, ha valamiért nem találna munkát.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Kristóf (és vállalkozási partnere, Marci) cége reklámvideók és prezentációk készítésével foglalkozik, de terveik között szerepel egy állatfarm indítása is. Nem akármilyen állatokkal foglalkoznának: tücskökkel.

Az állatokat emberi fogyasztásra tenyésztenék, vagy ledarálva lisztként, vagy az egész állatokat lefagyasztva. Európai uniós támogatásra jelentkeztek, az év végére derül ki, sikerrel járnak-e. Ha igen, akkor tavasszal belevágnak.

„Jobb helyet ehhez találni sem tudtunk volna” – indokolt Kristóf, és igaza van, hiszen Dánia a világ egyik leginkább környezettudatos országa.

A skandináv országban egyébként több száz magyar fiatal tanul, közülük kevesen térnek haza. Kristóf szerint a jelenlegi magyar oktatási rendszer nem támogatja eléggé a fiatalokat, nem próbálja Magyarországon tartani őket.

„Azok jönnek el, akiknek van ehhez bátorsága, tehát akik hajlamosak valami újba belevágni, kockára téve mindent maguk mögött hagyni a 18 évnyi magyarországi életüket” – vélte a fiatalember.

Sok ismerőse van, aki Dánia után például Németországba, Svédországba ment tovább. Persze olyan is akad, aki visszament Magyarországra, de ők is inkább próbálnak a saját lábukra állni, akár saját céget alapítva, vagy egy start-upnál elhelyezkedve.

„Az a létbizonytalanság, ami Magyarországon van, és ami éppen az ellenkezője a dániai létbiztonságnak és szociális hálónak, az semmiképpen sem buzdít arra, hogy hazamenjek és valami újba kezdjek – mint itt” – mondta Kristóf.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

Share.

About Author

Leave A Reply