Magyar exodus: cégalapítás 42 forintból

2

Marci 2013-ban költözött Dániába, ahol kommunikációs főiskolát végzett Koppenhágában, dán ösztöndíjjal, ami minden ott tanuló egyetemistának jár. Miért éppen Dániát választotta?

„Sokat számított az ingyenesség, meg az is, hogy ezzel az angolt nagyon begyakoroltam. Jobban tetszett a program, mint amire otthon lehetőségem lett volna” – mesélte Marci a HírTV-nek.

A fiatalember azt mondta, sokat van honvágya, ennek ellenére a jövőjét a skandináv országban képzeli el: „A családom nagyon hiányzik, és otthon nagyobb élet is van. Itt azért elég unalmasan telnek a napok. Mindent megteszünk, hogy feldobjuk, de otthon több a kikapcsolódási lehetőség.”

Nagyon hiányzik neki az autózás, amit szerinte ellehetetlenítettek, biciklizni ugyan lehet, viszont ahhoz az időjárás nem elég jó sokszor.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Arra a kérdésre, hogy mi lenne az, amiért visszamenne Magyarországra, azt felelte: egy nagyon jól fizető munka.

„Nem leszünk ebből a cégből milliomosok, de egy normális életszínvonalat el lehet ebből érni” – beszélt Marci a kilátásokról. Mint mondta, Dániában nagyon könnyen és olcsón (1 koronáért, azaz 42 forintért) lehet céget alapítani, és az állam emellett is rengeteg segítséget nyújt (például adókedvezmények tekintetében).

„Ami itt nagyon más, hogy itt az emberi munka a legdrágább. Magyarországon az órabérek Dániához képest nagyon alacsonyak, itt a legalacsonyabb órabér is 4000-4500 forint körül mozog” – mutatott rá.

Persze nem könnyű új életet kezdeni, Marcinak is voltak nehéz pillanatai, amikor legszívesebben visszafordult volna. De nem tette.

„Az elején nagyon nehezen jöttünk ki anyagilag, az otthon félretett pénzből és a szüleink támogatásából éltünk. Mindenhova biciklivel jártunk, buszra szinte soha nem szálltunk fel – az nehéz volt” – emlékezett vissza.

A dán nagyon más kultúra, mint a magyar, amihez nehéz hozzászokni, Magyarországon jobban megérteti magát az ember, Marci is szeret hazajárni.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Miért nem keresed nálunk?

(Fotó: pixabay.com/faverzani)

Share.

About Author

2 hozzászólás

  1. Ez a történet szerintem megérne egy bővebb kifejtést, ez így elég általános.
    Szívesen olvasnék a részletekről..

Leave A Reply