Magyar családoknak fájhat az osztrák kormány terve

0

Közel 40 ezer (!!) magyar gyereket érinthet az osztrák családtámogatási rendszer átalakítása. Ennek egyik lényegi eleme, hogy csökkenne az országban dolgozók külföldön élő gyermekei után járó szociális juttatások mértéke.

Minderről Sebastian Kurz kancellár beszélt a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciós kormányának első ülése előtt.

A kancellár elmondta: azt tervezik, hogy csökkentik azon gyermekek után folyósított juttatásokat, akik külföldön olyan országban élnek, ahol az ausztriainál alacsonyabbak a megélhetési költségek.

Ausztriai munkalehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

A jelenlegi rendszer igazságtalanságára Sebastian Kurz újságíróknak példaként hozta fel, hogy havonta nagyjából 300 eurót utalnak át két olyan gyermek után, akik Romániában élnek, ahol ez az összeg csaknem az ottani havi átlagkeresetnek felel meg.

A kancellár szerint évente akár 100 millió eurót is megspórolhat az államkassza, ha a külföldön élő gyermekek utáni juttatásokat a jövőben a helyi megélhetési költségekhez igazítják.

Tavalyelőtt Ausztria összesen 273 millió eurót utalt át szociális támogatások formájában a külföldön – az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség országaiban – élő, mintegy 132 ezer gyermek után.

Az intézkedésnek Magyarország lesz a legnagyobb vesztese: a 273 millióból 80 millió ide érkezett 2016-ban. Igaz, a szlovákok szorosan mögöttünk vannak (63 millió euró), aztán a lengyelek és a románok jönnek 38 és 32 millióval.

Ha az arányszámokat a magyar kifizetésekre fordítjuk, akkor a 80 milliónyi Magyarországra érkező euróból 32-33 milliót (forintra átszámolva valamivel több mint tízmilliárdot) spórolna meg Bécs.

Ausztria egyébként évi 4,4 milliárd eurót költ családi pótlékra, ami 19 éves korig jár, és életkortól függően gyerekenként 112-162 euró (35-50 ezer forint). A Kurier cikke szerint az új indexálással főleg a magyarok, a lengyelek, a románok és a szlovákok járnak rosszul – és példaként fel is sorolják, hogy nálunk 39, a lengyeleknél 28, a szlovákoknál 24, a románoknál 20 euróra jön ki a családi pótlék havi összege – írta az Index.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

 

(Fotó pixabay.com marcisim)

Share.

About Author

Leave A Reply