Magyar árak határátkelő pénztárcával

0

Régóta mantrázott alapszabály, hogy sem a fizetéseket, sem az árakat nem szabad átszámolni, hiszen ami nagyszerű fizetésnek hangzik forintban, az nem biztos, hogy az adott ország körülményei között is ugyanolyan sok, hiszen a megélhetés költségei is mások.

Ez alól a szabály alól talán egyetlen kivétel van, ez pedig nem más, mint a határátkelők hazalátogatása. Hiszen ilyenkor egyfelől a külföldön megkeresett pénzt költi az ember Magyarországon, másrészt ilyenkor látszik talán a legjobban, milyen változások voltak a legutóbbi látogatás óta itthon. (Otthon. Magyarországon.)

Lássunk tehát pár példát arra, miként vélekednek a határátkelők a magyarországi árakról!

„Átszámolni fontra nincs értelme. Mennyi időt dolgozol érte, ez a lényeg. Három éve élünk Bristolban, ami sokkal jobb, mint London. Én is azt mondom: az otthoni árak az ottani jövedelemhez képest magasak. Az éttermek nem rosszabbak. A kiszolgálás igen. Az áruházak sem rosszabbak. De az árak magasak.” (György, Bristol)

„Berlinben élek, Budapest az otthon, és nyaralni haza járok! Sok helyen megfordultam az elmúlt 2 hétben, nagyon jókat ettem-ittam, az árak, mint Berlinben, nyilván ezzel nekem nincs bajom!” (László, Berlin)

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Az élelmiszerek drágák, a cipők és kütyük drágábbak, mint nyugaton. A szolgáltatások olcsóbbak, például hajvágás, utazás, étterem. Imádunk otthon enni, kávézni, és nézelődni a gyönyörű utcákon.” (Zoltán, Anglia)

„Mondhatom, hogy az árak szinte azonosak az új-zélandi árakkal, csak a fizetések között hatalmas a szakadék a két ország között.” (László, Új-Zéland)

„Az utóbbi időben nagyon elszaladt a belváros, ahol a múltkor 800 forintot fizettem egy vizes Soproniért, ami nevetséges. (…) Svájchoz képest a bolti árak nyilván össze sem hasonlíthatók. (…) Viszont szomorú, hogy a Balatonon már jó 3 ezer forint egy hekk meg egy sör, ami azért barokkos túlzás, és a pesti reptér árai is nevetségesek.” (György, Svájc)

„Elegem van abból, hogy annyi pénzt költök el, amiből bárhol szuper körülmények közt nyaralhatunk. Nekem Budapest nem nyaralás. Úgyhogy most elmentünk egy szuper gyerekbarát helyre a hegyek közé, ahol mindenki jól érzi magát és valóban kikapcsolódunk. Ja, kb. kevesebb, mint a feléből.” (Andrea)

A véleményeket az Index írta meg, ott többet is olvashattok.

Hét (+1) hazalátogatási stratégia

Share.

About Author

Leave A Reply