Magyar anyaként Németországban

0

Az egyik kedvenc blogunk, az Oh Pura Vidán van egy sorozat, amely magyar anyákat mutat be a világ minden tájáról. Legutóbb Németországot nézték meg

Zsuzsi segítségével, aki 2010 végén költözött Németországba férjével, Zsolttal, 2012-ben pedig megszületett kisfiúk, Áron. Lássuk, mit mesélt Zsuzsi!

„Az anya és az apa összesen 14 hónapig jogosult az úgynevezett Elterngeldre. Ennek van egy minimum- és maximum értéke, de az összege a szülést megelőzően ledolgozott 12 hónap alapján számított havi átlagfizetés 68 százaléka.

Az anya és az apa mindketten igénybe vehetik a “GYES” időszakot, egymást követően vagy akár egyszerre, de ez összesen maximum 14 hónap lehet (tehát pl. 12 hónapnyi Elterngeldet kap az anya és 2 hónapnyit az apa).

Nagyon változó, ki meddig marad otthon a gyermekével, vannak, akik 3 éves korukig, tehát az óvodáig, de sokan igénybe veszik a bölcsődét vagy az ún. Tagesmuttert. A Tagesmutter egy képzett gondozónő, aki kb. 5 gyerekre vigyáz a saját otthonában, gyakorlatilag olyan, mint egy mini bölcsi.

Münchenben rendkívül nehéz bölcsődei/óvodai helyet kapni. Nagyon korán meg kell igényelni és még így sem garantált a hely. Mivel kevesebb német óvónő van, mint amennyire szükség lenne, sok a külföldi óvónéni.

München külső kerületeiben valamivel jobb a helyzet, mi végül kaptunk óvodai helyet, de sajnos nem oda, ahova szerettük volna. A jelenlegi hely csak 15 óráig van nyitva, tízórait vinni kell, meleg ebédet lehet igényelni, ebéd utáni altatás nincs.

Vannak magán, egyházi és önkormányzati ovik / bölcsik, az önkormányzati a legkedvezőbb árú. Ahol mi lakunk, ott kb 350 Euróval kell számolni a bölcsik esetében, de a privát bölcsik ára jóval magasabb, átlagosan 600 Euró.

Az ovik ára valamivel kedvezőbb, mi az önkormányzati oviért kb. 200 Eurót fogunk fizetni. Azt tudni kell viszont, hogy a költségek kb. 1/3-a visszaigényelhető később. Sokan elégedetlenek a helyzettel, mert nem kapnak Münchenben óvodai/bölcsődei helyet, sokkal több intézményre lenne szükség. Németország más területein valószínűleg kedvezőbb a helyzet.”

További részleteket ide kattintva olvashattok az Oh Pura Vida blogon.

Share.

About Author

Leave A Reply