A magyar, aki Lennon után Yoko Ono élettársa volt

1

„Alapvetően migráns vagyok” – mondta Havadtőy Sámuel, aki 19 évesen disszidált, hogy aztán New Yorkban legyen sikeres festő és lakberendező, majd John Lennon 1980-as meggyilkolását követően húsz éven át Yoko Ono élettársa.

„Idehaza olykor megkapom, hogy könnyű nekem, annyi érdekes történt az életemben. Csakhogy ehhez tizenkilenc évesen neki kellett indulni a világnak” – nyilatkozta a 24.hu-nak Havadtőy Sámuel.

Az 1952-ben Londonban született festő, lakberendező szülei mindketten magyarok voltak, és sikerült azt a bravúrt véghezvinniük, hogy 1956 nyarán hazatértek Londonból, ahová Havadtőy Sámuel csak 1971-ben tudott visszaszökni.

A brit fővárosban összeismerkedett az angol régiségkereskedő és lakberendező Stuart Greettel, az ő meghívására költözött 1972-ben New Yorkba, ahol megszakításokkal 2000-ig élt. Onnan ismét Anglia következett, majd Olaszországban telepedett le, ahol most is él – Budapest mellett.

KÜLFÖLDRE MENNÉL? KERESS ITT ÁLLÁST HOZZÁ!

„Figyelemreméltó migránskarrier” – jellemezte életét a beszélgetésben, melyből kiderült, hogy Angliában lakájként kezdte, a kinti nagynénje volt szakács egy gazdag nőnél, akinek a párja egy tábornok volt, hozzá került Havadtőy Sámuel.

„Hat hónapig lakájkodtam, ami lényegében bentlakó cseléd, hajnaltól éjfélig főztem, felszolgáltam, mostam, takarítottam. (…) Arra kellett az a fél év, hogy rendesen megtanuljak angolul” – mesélte.

John Lennonnal és Yoko Onóval úgy barátkozott össze, hogy a házaspár két széket vett nála, elbeszélgettek, majd sorra kapta tőlük a munkákat.

„Amikor Johnt 1980-ban meggyilkolták, hamarosan összekerültem Yokóval, ami lényegében véget vetett a lakberendezői karrieremnek. Yoko nem hagyott időt a saját dolgaimra, száz százalékot igényelt, az ő rengeteg problémájával kellett foglalkoznom” – mondta Havadtőy Sámuel.

„Hobbiszinten évi egy-két lakást vállaltam, csupa luxust, olyan sztároknak, mint Calvin Klein. Az mondjuk érdekes tapasztalás volt, hogy Yoko élettársaként hirtelenjében egyenlő lettem a megrendelőimmel” – mesélte.

„Ha az ember tudja a helyét, nincs probléma. Ha nem tudja és rossz polcra helyezi magát, akkor problémává válik, és a végén hatalmasat bukik. (…) Sose hittem, hogy Yoko életében betölthetem John Lennon helyét” – fogalmazott.

Havadtőy Sámuel részt vett a Beatles körüli üzleti ügyekben, emellett nevelte John Lennon és Yoko Ono közös fiát, Seant, akivel a mai napig jóban van. „Csomó mindent feláldoztam az életemből, hogy az övéké jobb legyen. És hát, ahogy Yoko befejezte a kapcsolatot, nem éreztem fairnek” – mondta.

A teljes, nagyon érdekes interjút itt találjátok.

Ha el kell menni a szabadságért

(Fotó: nol.hu)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Erzsebet on

    Sztem örüljön neki. En, mint olvasó úgy látom, ez a kapcsolat eléggé mérgező volt az ön számára.

Leave A Reply