A magyar, aki egy euróért vett házat Szicíliában

0

Amikor utoljára néztem, akkor egy euró elég kevés pénz volt, még forintban sem éri el a 310-et. Ennyiért házat venni Olaszországban (mi több: bárhol a világon) elég komolyan hangzik, nyilván akadt is honfitársunk, aki belevágott. A gyanakvás persze ebben az esetben is indokolt, és gyorsan kiderült, hogy azért a helyzet ennék kicsit bonyolultabb – derül ki Tucano posztjából.

„Biztosan hallottál róla, hogy Olaszország egyes kiüresedő falvaiban egy eurós áron kínálnak megvételre házakat. Annyira sikeres lett a program, hogy a házak mellett már a római meg mór eredetű jó nagy jelzőtornyokat és állítólag elhagyott, de álomszép vasúti állomásépületeket is meg lehet szerezni potom összegekért, száz évre bérbe.

Az egy eurós programnak azért van pár feltétele, nem olyan egyszerű a részvétel, például helytől függő mennyiségű összeget, de mindenképpen be kell fektetni a felújításba.

Egyik barátom is beleszeretett az ötletbe és elhatározta, hogy beszerez egy magánparadicsomot Szicíliában. Róla tudni kell, hogy valódi ezermester, a szőlőipari szaktudása mellett kiváló dokumentum- és jelenleg reklámfilm producer.

Emellett nyitott, sőt el is adott egy roppant sikeres olasz éttermet egy nagyon távol-keleti ország, egyik (addig) ismeretlen paradicsomi tengerpartján (amelyet egy homokpadon épített meg a saját két kezével, miközben egy műanyag slagot húzott át egy öblön, hogy legyen víz) igen messze a talján kultúrától és az eredeti alapanyagellátási forrásoktól.

Azóta viszont elkészült a nagy szicíliai mű, sőt annyira megtetszett neki a mediterrán házfelújítás minden nyűge, hogy már több újabb terve is van.

De nézzük, meg hogy milyen lett a majdnem egy eurós ház a szicíliai Gangiban, mielőtt rátérnénk a részletekre, íme:

Az olasz „egyeurós” ingatlanakciót nem övezte osztatlan siker. A leghíresebb és legnagyobb sajtóvisszhangot kiváltó leárazás Gangiban volt, nem véletlen, hogy az én ismerősöm is arrafelé vette az irányt.

Nem egészen úgy van az

Későn érkeztél, így a rendelkezésre álló egy eurós házak, ugyan többet értek ennél az összegnél, de nem sokkal. Ugyanis még felújítva sem lett volna kilátásuk és egyáltalán.

Sok gyönyörű ingatlan is volt a kínálatban, de aki nem lépett időben, annak már csak a maradék jutott. Ha egy kicsit utána olvastok, sok csalódott ingatlanvásárló számol be megpróbáltatásaikról, persze nem csak Szicíliában, hanem más hasonló akciót hirdetett olasz városkákban is.

Ugyanis az egy eurós vételár mellett, vannak más, igen húzós költségek is. Az ingatlan adás-vétel illetékei és apróbb kiadásai a hírhedten bürokratikus Olaszországban akár elérhetik a hatezer eurót is.

Aztán a házat fel kell újítani és ennek van egy hivatalos limitje, minimum 30,000 euró, de ez is helyenként változik és ezt az összeget a helyi vállalkozók zsebébe kell tenni.

Ez elég ijesztően hangzik, ha valaki mondjuk a Keresztapa című film alapján képzeli el a helyi vállalkozókat. De nem kell megrettenni, sőt nem is szabad. Egyszerűen ne várd azt, hogy megfelelő felderítés és előzetes tájékozódás nélkül belevághatsz ebbe a vállalkozásba.

Vannak gyönyörű házak akár egy euróért is, csak rajtad múlik, hogy mikor érkezel, és mit szerzel meg magadnak. A program nem ért véget, tehát érdemes néha rákeresni, hogy milyen gyönyörűségeket adnak olcsón a legszebb mediterrán tájakon, sőt nevezhetjük a gránátalma hazájának is!

A mi kispénzű ingatlanbefektetőnk, nevezzük Imrének, viszont az egy eurós házvásárlás helyi valóságától megrettenve, igencsak nyomott, de azért reális áron megszerzett egy házat egy kedves özvegy nénitől Gangiban. A házat a néni családja építette, kívülről jó réginek nézett ki, belülről meg pláne.

A legszebb olasz falu

Ja, Gangi. Ezt a kis települést választották a legszebb olasz falunak 2015-ben, azt hiszem nem is érdemes tovább magyarázni róla. Talán annyit, hogy megállt az idő valamikor jó régen arrafelé és azóta is inkább visszafelé megy. Illetve nemcsak szép, de olyan a koszt, hogy amikor megkérdeztem róla, akkor csak nyelt egyet és azt mondta: „legendás”.

Ganginak és egész Olaszországnak van egy nagy közös problémája, hogy egyszerűen túl sok a szép, régi épület. Gangiból még a fiatalok sem költöznek el, kevesen tudják, de az olasz hegyi falvakban élnek a legtovább az emberek, a levegő egészséges, de nagyon és még nyáron is lehet aludni, mert nem elviselhetetlen az éjszakai hőség, ellentétben a laposabb talján tájakkal.

Gangiban szinte naponta van ünnep. Minden szentet tisztelni kell, mindegyiknek saját ünnepség vagy ünnepségsorozat dukál. Ilyenkor aztán mindenki dalolva cipeli a festői sikátorokban a szobrokat. Majd, pontosan ugyanúgy, mint a vallásosabb magyar vidékeken, beülnek a kocsmába meg a kisvendéglőbe, ahogy illik.

Ha ennyire jó hely Gangi, akkor miért kell eladnia házakat, kérdezheted gyanakodva. Hát azért, mert ezeket a házakat majd száz éve hagyták el, amikor egyébként Magyarországról is boldog-boldogtalan Amerikába vándorolt.

Mindenhol faluk és városok néptelenedtek el Európában, csak Gangiban nem omlottak össze azóta sem a lakatlan régi házak és illene már javítani a városképen, ami ránézésre sem egyszerű, mert ennél kevés ősibb települést láttál egyben, azt lefogadom.

Mégolyanabb, mint elképzelnéd

„Humor kell hozzá”, mesélt arról a talján ház új tulaja, hogyan lehet Szicíliában ingatlant felújítani. Otthonról érkező designer barátai segítettek kialakítani a művészházat, ő pedig fuvarozta a mesterembereket (legtöbbször barátait) Magyarország és Dél-Olaszország között, miközben próbált szert tenni a helyi kapcsolatokra és a szükséges építőanyagokra.

Ez mégolyanabb feladat, mint azt elsőre képzelnéd. Ő ugyanis nem beszélt olaszul. Próbálj meg különleges nedvtaszító, matt, vízbázisú festékeket és anyagokat vásárolni úgy, hogy nem beszélsz egy szót sem és a szótárból csak a „festék” szót tudod kinézni.

Biztosra sem tudsz menni, mert ha sikerül mindent megtudni és felkészülten nekilátni a feladatnak, akkor is akadnak váratlan, apróbb kulturális különbségekből akadó kalandok.

Elképzelt például egy klasszikus, régi, nagy olasz kávéfőzőgépből készült asztalt. Na, ilyet nem nagy kunszt találni nagy Itáliában. Ő lebeszélte a helyi barátaival, hogy Palermóban várni fogja egy angolul beszélő tolmács, aki értelmezhető összegért végigjárja vele a hírhedt város összes olyan roncstelepét, ahol felbukkanhat egy-egy ilyen masina.

Természetesen az angolul kiválóan beszélő helyi vezetőről kiderült, hogy mégsem feltétlenül Shakespeare nyelvének mestere. Viszont útközben beugrottak vele a közelben lakó nővéréhez. Aki nemcsak örömmel látta őket, de rájuk bízva a gyerekeket elugrott pár ööö órára.

Így, a nem kifejezetten a türelméről ismert, nem véletlenül „Imre” becenevű házfelújítónk a saját pénzéből fizetve bébiszitterkedett Palermo külsőn, míg a nővér haza nem talált.

Miközben ment a drága idő… majd kiderült, hogy a helyi vezetőnek persze fogalma sem volt arról, hogy hol vannak a jó kis rozsdás roncsok, helyette elvitte egy igen drága ócskáshoz, óh pardon, művészeti használtáru-kereskedőhöz.

Egy ilyen kaland oda-vissza talán még több mint tíz óra vezetés, tehát csak töretlen jókedvvel lehet kibírni. Gangiban egyébként is a szokásos vidéki, dél-olasz dolgok mennek, lehet enni, beszélgetni a fociról, meg folyamatosan szívatni egymást.

Egy-egy jó tréfáért senki sem megy a szomszédba, és ha a külföldi nem érti a tréfát és nem tudja rögtön viszonozni, akkor nem lesz egyszerű az élete Szicíliában.

Minden egyes érdekesebb tárgyért megharcolva, de azért készen lett a nagy mű. Sokkal lassabban a vártnál és persze jóval drágábban is. Legnagyobb meglepetésemre, Imre szerint utólag átgondolva teljesen értelmezhető lett volna az államilag (önkormányzatilag a program keretében) elvárt harmincezer eurós felújítási összeg.

Mire megismerte ugyanis az összes helyi mesterembert és kitapasztalta (tehát ellenőrizni tudja) a helyi anyagárakat, addigra kiderült, hogy körülbelül ennyi lenne az alapköltségvetés.

Mire figyelj, ha belevágnál?

Ha véletlenül te is mediterrán lakásfelújításra adnád a fejed, akkor négy jótanácsot adott:

Mindenképpen építeni kell a régi házak adottságaira

Ő pár gyönyörű részlet mellett egy hatalmas (pizzasütő) kemencét talált, amit felújítva olyat tud mutatni a bérlőknek, mint kevesen. Meg egy őskori típusú zuhanyzót, ami ugyan ereszcsatorna volt, de most már a legegzotikusabb és legromantikusabb zuhanyrózsa.

A fűtés

Aki valaha töltött már el telet mediterrán vidéken, az tudja, hogy milyen hideg van. Nemcsak fűthetetlenek a házak, de hiába a modern technológia, ha teljesen át kell alakítani a házakat, hogy fűthetőek legyenek, pláne hogy ez rajtad kívül senkit sem érdekel. De ha ez sikerül, akkor olyat tudsz mutatni, ami senkinek sincs télen.

(Ide megjegyzésként hozzátenném, hogy már megint fázom, de nagyon, mert Görögországtól Portugália bal széléig senki sem tud egy fűthető lakást összerakni).

Nedvesség

Minél közelebb vagy a tengerhez vagy minél magasabban, annál nedvesebb a levegő. Aki nem barátja a penésznek és a gombáknak, az költsön rá, használja az elérhető legmodernebb szigetelőanyagokat és oldja meg vagy baj lesz.

Nevess, mint a helyiek

Élvezd, hogy nemcsak jókat ehetsz, de gyönyörű helyeken csatangolhatsz extrapiros, 150 éve divatos tetőcserepek után nyomozva! Lesz bőven olyan helyzet, amikor széttárod a kezed az ég felé és nagyon keményen káromkodnál, de ehelyett a nagyon nehéz pillanatokban is inkább nevess, pont úgy, mint a szicíliaiak.

Jöhet a következő!

Most hogy az utolsó részlet is a helyére került, Imre már új projekten gondolkozik, hiszen megvan a szükséges tapasztalat és helyi kapcsolatrendszer, ami nélkül minden igencsak nyögvenyelős az Etnához közel.

Rengeteg munkába (és pénzbe), meg időbe került a felújítás, de megérte. Amikor ugyanis kibontod azt a palack nagyon nehéz, helyi vörösbort és a nap lassan izzva bukik le Szicília hegyei között, közben az ősi Gangi minden házának egyenpiros cserepein hanyatt esik a napsugár, szóval akkor igen jó ott lenni.”

Aki szeretne hasonló (vagy egyáltalán: jó) sztorikat olvasni, ne hagyja ki Tucano oldalát!

Share.

About Author

Leave A Reply