Los Angeles-i földrengés testközelből

0

Húsz éve nem látott földrengés rázta meg Kalifornia déli részét. A 6,4-es erősségű rengés epicentruma San Bernardino megyében volt, a Mojave-sivatagban található Searles-völgy közelében, de a rengést Las Vegasban és Los Angelesben is érezni lehetett. Mivel a Los Angeles-London-Budapest-tengely podcastsorozat egyik állandó szereplője, Tamás Los Angelesben él, gyorsan beszélgettünk egyet arról, ő hogyan élte át a rengést és miként reagáltak rá a helyiek.

Tamás elmesélte, hogy voltak előjelei a földrengésnek, de azokat ők nem igazán vették észre. Volt bő fél órával a nagyobb rengés előtt egy kisebb, de abból ők nem éreztek semmit. Los Angelesben a hivatalos adatok szerint körülbelül 4,5 földrengést lehetett érezni.

„Ez testközelből úgy néz ki, hogy mi egy magasabb épületben lakunk a 9. emeleten. Kicsit arrébb mozdult az ágy, lebegtek a szalagfüggönyök és a képek is elfordultak a falon. Tehát semmilyen komolyabb kár nem keletkezett.

Ugyanakkor mi utána még órákig szédültünk, mert a kis utórengések nagyon picit megmozgatták az épületet. Olyan volt, mintha tengeribetegek lennénk.

Mi két perc alatt kiértünk az épületből, ami nem olyan rossz idő, tehát azonnal tudtunk reagálni. Nem jöttek ki túl sokan, akik igen, azok nagy része pizsamában álldogált.

A rengés 10 óra körül történt, de ugye július 4. reggel volt, tehát nagyon sokakat az ágyból ugrasztott ki az egész.

Mi voltunk az egyetlenek, akik teljes túlélőszettel jöttünk le, nagy hátizsák, benne minden fontos. Mindkettőnknek be van készítve egy ilyen készlet. Erre egyébként különben is felhívják a figyelmet: legyen nálad víz, energiaszelet, készpénz, igazolványok, esetleg meleg ruha, stb.

A túlélőcsomagban alap elsősegély szett, láz- és fájdalomcsillapító, kötszer, olló, érszorító, gumikesztyű, fertőtlenítő kendő. A táskában a laptop, telefontöltő, némi készpénz kis címletekben, útlevélmásolat, a cuccok a napi munkához. Egy alap tisztálkodó szett, egy napi ruha és pár energiaszelet, no meg kb. egy liter víz, oldalt meg van két telefontöltő akksi.

A lényeg, hogy ne egy szál pólóban állj az utcán és nézd, hogy mi történik, mert abban a pillanatban nem tudhatod, vissza tudsz-e menni a lakásodba. Szóval előre kell gondolkodni.

Rögtön lerohantunk az autóhoz, bedobáltuk a kis zsákjainkat. Szóval végül is járművünk volt, tudtunk menni, de azért éreztük, hogy ez komoly volt” – tette hozzá Tamás.

Utólag folyamatosan az volt a hivatalos kommunikáció, hogy milyen nagy szerencse volt, hogy nem volt nagyobb a rengés. Ilyenkor persze mindig előjön a Nagy Földrengés lehetősége.

„Ez most különleges eset volt, én ilyet még nem láttam, amióta itt vagyok. Megszámoltam, pár óra alatt 60-70 utórengés volt a Mojave-sivatagban. Nem szívesen lennék az ott élők helyében” – mondta Tamás.

Miről beszélgettünk még?

Milyen a helyzet a Mojave-sivatagban és tényleg mozog-e Los Angeles? (6 perctől)

Mennyire ijedtek meg a földrengés alatt, volt-e bennük utósokk, mikorra sikerült megnyugodni? (7 perc 20 másodperctől)

Hogyan lehet felkészülni egy földrengésre? (8 perc 40 másodperctől)

Működik-e a speciális városi applikáció, ami előre jelzi a földrengést? (10 perc 10 másodperctől)

Hogyan telt ezek után július 4-e? (11 perc 40 másodperctől)

Share.

About Author

Leave A Reply