Los Angeles arcai

0

Mint minden nagyvárosnak, Los Angelesnek is sok arca van. Talán azért más kicsit, mert a filmek miatt úgy érezhetjük, ismerjük. Steve írásából kiderül, hogy azért mindig akad mit felfedezni az Angyalok Városában.

„Torontói gépünk lassan ereszkedni kezdett, négy óra telhetett el a felszállás óta. Az ablakból lenézve, csodás a táj. A Grand Canyon vidéke fölött repültünk. Fél óra múlva már a Csendes-óceán is látszott, plusz a házak mérhetetlen sokasága.

A Los Angeles lényegét adó földszintes „bungalók” – ilyen és hasonló városrészek alkotják ezt a várost. Messze havas hegyeket lehetett látni. Kis rázkódás, megérkeztünk LAX-ba, ahogy LA repülőterét itt nevezik.

Na, már most, hacsak nem vár valaki, ismerős vagy rokon, kocsi kell. A mienk le lett foglalva. Az Avis-el vagyok „eljegyezve” évek óta. Mivel a vám stb. formaságokon már Torontóban átmentünk, és csupán kézipoggyászt vittünk, irány a „Rental Cars” (Bérkocsik) jelzés.

Egy kis buszba szállsz fel, AVIS logóval ellátva, ami elvisz az Avis zárt területére… lehet fél Pasarét nagyságú. A busz a bérelt kocsid előtt tesz le, mert megmondtad beszálláskor, ki vagy, és a vezetőnél levő képernyő mutatja a kocsid helyét.

Ott vár, egy a több ezer között, papírok, kulcs minden elkészítve, az égvilágon senki sincs a közelben. Hajtasz a kijárathoz, itt az őrök leellenőrzik, hogy te bérelted a kocsit. Egy pillantás a jogsidra, 15 másodperc, és kinn vagy. Nincsen fakszni.

LA igazi arca

Irány a San Sepulveda Boulvard. Mindig erre hajtok. Úgy érzem a San Sepulveda bulvár, LA igazi arcát tükrözi. Nemigen van emeletes épület. Az út, széles, hosszú.

Kisemberek laknak a szomszédságban, jobbra-balra. Sok a benzinkút, a nyílt parkoló, mindenütt olcsó boltok, mosodák. Csinosnak nem mondható. Mexikói, iráni, kitudja, milyen ételeket vehetsz, fillérekért. Az emberek farmerban járnak, kevesebb a német kocsi, itt nem divat gyalog járni.

Mehetnénk gyorsabban a 405-ös autósztrádán, de én ezt az utat szeretem, és ezen egy óráig „csorogni”, amíg a Sunset Boulvardnál jobbra fordulunk, és amihez közel van a hotelunk. Ezt a negyedet Bel Air-nek hívják, West Hollywood nincsen messze. Jóval proccosabb, mint az idevezető út. Itt érdemes sétálni.

Nem is tudom, hogyan írjam le a várost. Ha nem is jártál itt, az előbb említett két negyeden kívül (Bel Air és Hollywood) futóban hallhattál más városnegyedekről is: Malibu, Santa Monica, Venice Beach, Manhattan Beach, Long Beach, Paramaunt, Anaheim, Santa Ana, Pasadena.

Ja, hogy a belvárost nem említettem? Van az is. Arrafele, amerre a magas épületek vannak. Érdemes megnézni, de LA lényege nem itt rejlik.

LA számokban

Essünk túl néhány adaton. Az US második legnagyobb városa, LA belső területén 3.5 millió ember él, míg nagy Los Angeles, 13-tól 18 millió emberrel van megáldva, attól függően, hogy hol húzzuk a határt.

Spanyol misszionáriusok alapították, várossá 1871-ben nyilvánították. A mediterrán klíma, az óceán nagyon vonzó várossá teszi, ugyan a környező hegyek és az állandó gépjármű használat miatt a tengerszinten a levegő nem a legjobb minőségű.

Újabban, dehogy újabban, amióta csak emlékszem, a vízhiány is probléma. Kevés az eső, a polgárok meg nem ismertek a takarékosságukról. A Colorado folyó vizéből LA után gyakorlatilag semmi sem marad, közel nulla az a mennyiség, ami Mexikóba átér és a Csendes-óceánba végül is eljut.

LA a szórakoztatóipar központja, sok híres ember lakhelye. Kalifornia második neves városa, LA ellenlábasa, San Francisco. Ez, mint New York vagy Boston egy „város város”. Jó tömegközlekedéssel és rengeteg bérházzal.

LA-ben ezek még ma is alig vannak, és a kocsihasználat nélkülözhetetlen. A szétterjedt várost, számtalan expressway köti össze, és ugyan van egy gyorsvasút, meg vannak buszok, de a tömegközlekedést jobbára csak a pénztelenek és a mexikóiak használják.

A közlekedési dugók mindennaposak. Az a vicc járja, hogy LA lakóit csupán egy téma érdekli igazán, a közlekedés, éspedig az, hogy melyik expressway-t vegyék céljuk eléréséhez.

Merre induljunk el?

Posztom hátralevő részében egy pár napos tervet vázolok fel, látnivalókat, amiket szerintem, ha erre jársz érdemes megnézni.

A centrum

OK, legyünk ezen túl. Három modern épület az, amit érdemes megnézni. A Walt Disney Koncertterem, ez a neves Los Angeles Filharmonikusok székhelye, és egy ultra modern, Frank Gehry tervezte épület. Érdemes egy túrára befizetni.

A másik a zeneközpont (LA Performing Art Centre), ahol színházak és az Opera van. A harmadik épület talán a legszebb, a Cathedral of Our Lady of the Angels (Az Angyalok Mi Asszonya Katedrális).

Az építész a spanyol José Rafael Moneo. 2002-ben készült el. A modern alabástromból készült ablakok, az építészeti elrendezés, a modern templom építészet egyik legszebb példányává teszik.


Sunset Boulevard

LA, talán leghíresebb útja, 35 km hosszú. A belvárosban kezdődik, kb. két óra kocsival. A kissé szegényes kezdetétől, a rikító Nyugat-Hollywoodon át a Csendes-óceánig tart.

Elhajtasz a pénzes Beverly Hills mellett, ahova érdemes bekukkantani, mini palotáit megcsodálni. Az út csak kanyarog, jön a West Side és Brentwood, majd az elbujt Pacific Palisades. Csak megjegyzem, mindezek nem éppen munkás negyedek.

Végül a menő Malibuhoz érsz, a Pacific Coast országúthoz, a neves US Hwy 1-hez. Itt nehéz lesz parkolni, de ha szerencsés vagy és találsz helyet, nyugodtan sétálj le a homokos óceán partra.

Az Egyesült Államokban a tengerpart sehol sem privát, sétálhatsz, nézheted a part menti több milliós villákat, fürdő gatyádban te is az itt lakók köze vegyülsz.


Santa Monica

Én ide a Sunset után a legismertebb Wilshire bulváron érkeznék. Ennek itt a vége… fuss el vége. Santa Monica egyike a kedvenc helyeimnek. Olyan városias, értsd ezalatt, hogy vannak bérházak, és öröklakások.

Plusz van egy gyönyörű sétány az óceánparton, meg egy komoly fából épített móló, ezt itt „Pier”-nek hívják. Van persze strand is.

Érdemes a főutcán járni, utána a kissé kijjebb eső Montana Avenue-t meglátogatni, ahova az itteniek kávézni járnak, kutyájukkal sétálnak, avagy éppen a jóga stúdiókba tartanak, kikapcsolódni. Egy érdekes része a városnak, nagy az utcai élet, tele megengedhető boltokkal, egyedi üzletekkel.

Venice Beach

Kissé keletre, Santa Monicától nem messze, ott van a Venice Beach. Sok strand van LA-ben, és ez nem is a kedvencem. De egyszer ide érdemes ellátogatni. A tömeg, tele van izompacsirtákkal, mutatványosokkal, zenekarokkal, csinibabákkal és melegekkel, de elsősorban a magad fajtával, temérdek turistával.

Talán a legokosabb biciklit bérelni és a 8 mérföldes víz menti, bicikli ösvényt komótosan pedálozni. Így magad mögött hagytad a kakofóniát. Jobbra az óceán, balra a temérdek póló-ing árus, kávézó és kocsma, a környék tele van kis, divatos, vityillókkal, amik amolyan nyaralóhely hangulatot adnak.

A Getty Museum

Íme, egy épületegyüttes, aminek építésénél a pénz nem számított. Magasan egy domb tetején, a Santa Monica hegyekben, a fehér olasz travertine-ből épült csuda múzeum, egy „muszáj látvány”.

Milliárd dollárba kóstált, Roma mellől, Tivoliból szállították ide a követ. 1982-ben lett kész. Az építész, Richard Meier. A tervezésénél a természetes világítást maximalizálták. A nagy üveg ablakokból, nagyszerű a kilátás. Erre a Csendes-óceánt látod, a messziségben, arra, a San Gabriel hegyeket.

Egy kis siklóval mégy fel kocsid parkolása után, (parkolás 15 dolcsi), a magaslatra, a fehér csoda épületek és parkok közé. Foglalni illik, nem akarsz ide hajtani csak azért, hogy ne legyen hely. Szánj rá minimum fél napot, ahhoz, hogy mindent lássál. A gazdag reneszánsz és impresszionista gyűjteményt nehéz elfelejteni.

Mulholland Drive

Ez a kanyargós látványos út, ismeretes filmekről. A hollywoodi dombokat és azok kanyonjait követi. Amolyan itteni Béla király út. Ahogy vezetsz, de főleg a mellékutcákban, olyan emberek házait látod, akiknek túl sok a pénze. Sok ház lábakon áll, isteni kilátással és csodás uszodákkal, kertekkel. Egy álomvilág, ami létezik.

Az úton van bőven kitérő, kilátással, ahol magát a várost és a San Fernando völgyet láthatod, magasról. Ingyen.

Rodeo Drive

Ez a Beverly Hills közelében lévő vásárló utca, LA „Váci utcája”. Nyilvánvaló, hogy az árak az itt lófrálók legtöbbjének bukszáján felüli. De a parkolás sok helyen 2 órára ingyenes, és miért is ne sétáljunk, csodáljuk a 15 ezer dolláros öltönyöket, a legnagyobb nevek alkotásait a kirakatokban?

Liberális és konzervatív – amerikai módra

Share.

About Author

Leave A Reply