Londoni kivándorlási kisokos

0

Nyilván a témából könyvet lehetne írni, tehát nem állítom, hogy Péter posztjában minden a lehető legnagyobb részletességgel benne lesz. Viszont arra tökéletes, hogy felvillantson egy pár témakört, kérdést, méghozzá olyasvalakitől, aki Londonban él, így azt is látja, amit egyébként a leírások és az álláshirdetések nem mutatnak meg. (A képeket is köszönöm neki!)

Mire számolhatsz, ha idejöttél?

Először is London egyáltalán nem olyan esős és borús, mint azt otthon hiszik. Viszont nagyon gyorsan változik az időjárás. Nincs télen olyan hideg, nyáron olyan meleg. Viszont koszos. Nagyon. Iszonyatosan sok a szemét mindenhol. De 47%-a zöldterület, így 500 méteren belül találsz egy parkot. Na ennyit a turisztikáról.

Munkakeresés

Otthonról nem lehet, szóba se állnak veled. Itt kell csinálni, kell angol telefonszám, és tudnod kell angolul. Nem olyan nyelvvizsga-szinten, hanem tényleg. Nem kíváncsiak a Shakespeare angolra, viszont természetes, hogy megérted.

Hivatalban, jogi ügyekben, kórházban kérhetsz tolmácsot, de a boltban és a melóhelyen nem lesz. És igen, az első és legnehezebb pont, hogy telefonon megértsd, amit mondanak és tudj válaszolni.

Mutass be a Brexitnek! Válogass angliai álláslehetőségek közül!

Ha ez nincs meg, akkor ne is gondolkodj az idejövetelben, mert abból sok jó nem valószínű, hogy lesz. Az csak kuncsorgáshoz, alapmunkákhoz vezet akkor is, ha három diplomád van.

A magyarországi előéleted a legtöbb esetben nem ér semmit. Lehet, hogy otthon középvezető voltál, te igazgattad a komplett irodát, itt nem fogod. Elölről kell kezdeni mindent.

Ha jó szakmád van – egészségügy, IT – könnyebben kapsz munkát, minden más esetben fel kell készülni arra, hogy esetleg teljesen mást csinálsz (mosogatsz, polcot pakolsz, csomagolsz, stb…).

Később előbbre lehet lépni, de az elején tuti, hogy nagyon gyorsan kell valamit találni, mert az semmi pénz, amivel idejössz nagyon gyorsan fogy.

Munkavégzés

Munkától függ, sok tapasztalatom nincs más állásokkal. A törvény szerint heti egy pihenőnapot kell kiadni, és egy héten legfeljebb 48 órát dolgozhatsz átlagban. De persze ott a túlóra, amit itt nem szeretnek kifizetni, az kvázi szívesség.

Benne is van a munkaszerződésedben: „you will be asked to work overtime”. Nem illik nemet mondani. Irodai munka esetén jó eséllyel 9-től dolgozol fél vagy egy óra ebédszünettel hétfőtől péntekig vagy szombatig, napi nyolc órában. Tehát ha egy óra az ebédszünet, akkor 9-6 között.

Évente 20-25 szabadnap jár (plusz az idő elteltével a loyalty day-ek). Ezen felül van 9 munkaszüneti nap (bank holiday), amikor sokan nem dolgoznak, de itt évente egy olyan nap van, amikor tényleg megáll az élet, ez pedig december 25.

Minden más napon az üzletek egy része, az irodák egy része nyitva van, és lehet, hogy dolgoznod kell. Vicces módon a bank holiday-ek nem kapcsolódnak semmilyen állami ünnephez, csak úgy vannak.

Január 1, nagypéntek, húsvét hétfő, két nap májusban, egy augusztusban és december 25-26. Skóciában, Wales-ben, és Észak-Írországban egy-egy nap eltérések vannak. Viszont alkalmazottat nem olyan könnyű kirúgni itt, mint otthon – na nem is lehetetlen.

Betegség

Nem ezért jössz ide, de azért előfordulhat. Ha van NI-számod (National Insurance), akkor biztosított vagy. Ekörül volt egy kis kavarás, de elvileg ha nem dolgozol, akkor is.

Viszont az EU-s nem dolgozó bevándorlók esetén belebegtették a CSI (Comprehensive Sickness Insurance) szükségességét, ami nélkül elvileg deportálhatnak.

Aztán sok-sok huzavona után kiderült, hogy ha legalább egy közeli hozzátartozó biztosított, akkor mindenki más is, tehát ha a családban a férj dolgozik, a feleség nem, akkor is az egész család védett. De ennek utána kellene pontosan néznem.

Ami viszont tény: 5 napig magadat igazolod, azaz felhívod, megüzened, e-mailben értesíted a munkaadót, megbizonyosodsz róla, hogy tudja, hogy beteg vagy, akkor az szabályos. Erre az időszakra a teljes bér jár.

Utána viszont az állami táppénz, ami nagyon komoly 138 font/hét-ben maximálódik. Ez az éhenhaláshoz is kevés, ezért nem árt, ha gyorsan felépítesz egy vésztartalékot a kényes esetekre (sok sikert!).

Az egészségügyi ellátás (a fogászatot leszámítva) ingyenes. Viszont NI-szám nélkül nem tudsz regisztrálni a háziorvosnál. Regisztráció nélkül nincs háziorvos. Háziorvoshoz csak előzetes időpontra lehet menni, rendelési időben beesni nem lehet. Arra ott az ambulancia (A&E).

A receptre írt gyógyszer egységesen tételenként 8 font 60 penny, azaz ha kétfélét írtak fel a receptre, akkor 17.20-at fizetsz.

Család

Állami bölcsőde, óvoda nincs. A magánban az állam 3 éves kortól fizet heti 15-30 órát, ha mindkét szülő dolgozik. Így az óvoda havi 1200-1500 fontba kerül, támogatással 700-1000 font.

Iskola 4 éves kortól van. Első év az előkészítő, utána a rendes suli. Az iskola maga ingyenes, tankönyvet nem kell venni. Egyenruhát igen. Ha nem akarod a gyereket minden nap ugyanabban a ruhában járatni, akkor kelleni fog több garnitúra. Ráadásul nyári is, stb…

A gyenge minőségű nadrág egy hónapig tart, a jó minőségű kihúz 2-3-at, amíg a gyerek el nem esik a suliban és ki nem szakítja. Ez éves szinten megáll egy olyan 200 font körül.

Az iskolai ebéd másodikos kor végéig ingyen van, utána évi 400 font. Erre rájön az iskolatej (opcionális).

Az iskola szigorúan kezdődik és végződik. Például 9 és 3 között, vagy 8:50 és 3:15 között, de a gyerekkel korábban érkezni vagy tovább otthagyni csak pénzért lehet (elég sokért). Ez akár havi 300 fontot is jelenthet. Plusz délutáni klubok.

Ja és ne felejtsük az „önkéntes” adományokat, amikor a gyerek mehet a saját ruhájában – ha befizeti az önkéntes 1-2-5 font adományt. Elég gyorsan szemet szúr, hogy csak a te gyereked van egyenruhában.

Erre rájönnek a beöltözős napok (évi 3-4?), amikor kell jelmez. Szóval az ingyenes iskolával úgy kell számolni, hogy ha a gyerek pl. harmadikos, akkor az egy évben olyan 800-1000 font lesz.

Ha korábban viszed, később hozod, az összeg felmászik a bűvös 3500-4000 fontra. Elég sok pénz az ingyenes oktatásért. Vannak mindenféle támogatások / adókedvezmények, de ezek egyikében sem vagyunk érintettek (már többször végigzongoráztuk). Nézz utána itt.

Autó

Hosszútávú projekt lehet, mert iszonyat drága fenntartani. A biztosítást nem az autóra, hanem az autóra és a vezetőre együtt fizetjük. Tehát az autót nem adhatod oda az öcsédnek, ha nincs az öcsédnek angliai biztosítása, ami fedezi a más autóban okozott kárt is.

De ha van egy autód, és a biztosításod működik felelősségbiztosításként is, akkor te vezethetsz olyan autót is, aminek egyébként nincs biztosítása. Súlyadó nélkül autó még közterületen sem állhat. Egy percig sem. Le is bilincselik. A bilincs levétele egy laza 250 fontos tétel.

Amikor megveszed az autót, még aznap kell rá a súlyadó, mert ha beérkeztek a papírjai és nincs rá a nevedre súlyadó, akkor másnap már rajta lehet az UNTAXED Vechile tacepao és a szép sárga kerékbilincs.”

A magyarságom felülírja a túlélőösztön

Share.

About Author

Leave A Reply