Lódító határátkelők?

0

András egy németországi nagy munkaközvetítő cégnél dolgozik. Sok mindent mesélt arról, szerinte mi motiválja leginkább a külföldre vágyó magyarokat és miért kell fenntartásokkal kezelni az ismerősök történeteit.

András szerint a leendő határátkelőket több minden is motiválhatja arra, hogy belevágjanak a külföldi életbe.

Van, aki egyszerűen a szaktudását szeretné a magyarországinál több pénzért eladni, de sokan vannak olyanok is, akiket a kényszer, az anyagi nehézség hajt, még mindig akadnak bőven, akik a korábbi devizahitel terhei elől menekülnek Magyarországról.

Aztán van olyan csoport is, melynek tagjai egyszerűen csak szerencsét akarnak próbálni, közülük sokaknak nem igazán van konkrét elképzelések.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A 2018-as magyar parlamenti választások után például András tapasztalata szerint a szokásosnál több értelmiségi jelentkező volt, ám közülük sokan csak angolul beszélnek, németül nem, és azt sem tudták konkrétan megmondani, mit szeretnének csinálni a német munkaerőpiacon.

Aki komolyabb szakképzettség és német nyelvtudás nélkül próbálkozik, annak Németországban sincsenek túl jó esélyei – mondta András az Indexnek, így őket esetleg gyártósor mellé tudják elhelyezni betanított munkásként, amiért havi 1200 eurónál többet nehéz keresni, ez pedig nem sok.

András szerint az átszámolgatás megtévesztő lehet, ráadásul érdemes vigyázni azzal is, hogy a már kint dolgozók hazalátogatva szeretik kissé fényezni a kinti fizetésüket, ami társaságban gyorsan megduplázódik, vagy a bruttó nettóra változik.

Egy átlagos szakmunkás (nettóban) 1500-2500 eurót kereshet, és ennek a kategóriának már az alsó szegmensében keresett pénzből is normálisan meg lehet élni.

A német vidéki városokban már 400-500 euróért lehet normális lakást vagy szobát bérelni (ebben már a teljes rezsi is benne van), ráadásul sok munkáltató állja az utazás vagy a szállásköltség egy részét vagy egészét, ad munkaruhát, vagy beiskolázza nyelvtanfolyamra az embert.

Külföldi munkavállalás cukormáz nélkül

Share.

About Author

Leave A Reply