Liverpool nem csak a Beatles és a foci

0

Ha az ember Liverpoolra gondol, akkor elsőre vagy a Beatles vagy a futball ugrik be, pedig az angol város jóval több ennél. Hogy mennyivel? Kiderült a Bemutatom a városom… – sorozat legújabb részéből. Az angol nagyvárost Paul (nem McCartney) mutatja be.

Melyik az a hely, ahová először elviszed a városodba látogató ismerősöket?

Liverpool az ellentétek városa. Az első megálló így nem is lehet más, mint a két katedrális. „Ha katedrálist akarsz, nekünk akad egy talonban” – szól a régi liverpooli népdal.

Az ősit és a modern megtestesítve a két katedrális kevesebb, mint egy mérföldre fekszik egymástól. A beszédes nevű Hope Streeten fekvő anglikán és a katolikus Christ the King katedrális építészete nagyon különböző, de mindkettő gyönyörű és méltóságteljes.

KÜLFÖLDI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

A Hope Street egyébként is tele van éttermekkel és bárokkal, ez egyike Liverpool hivatalos központi helyeinek, amit 2013-ban megválasztottak az Egyesült Királyság legjobb utcájának.

Mi a három legjobb ingyenes dolog a városban?

Bármelyik városi parkba érdemes elmenni, egyébként Liverpoolban több a zöldterület, mint bármelyik brit városban London kivételével. Ezek jelentik a város tüdejét és létfontosságúak az egészséges környezet szempontjából. Szinte az összes múzeum és művészeti galéria sétatávolságban van egymástól, és mindegyikbe ingyenes a belépés.

Érdemes hajókázni egyet a Mersey-n, ha már a Gerry And The Pacemakers érdemesnek tartotta arra, hogy énekeljen róla, akkor mindenképpen megér egy próbát, ráadásul a várost is egy másik oldaláról ismerhetjük így meg.

Ha már zene, akkor a Beatles kihagyhatatlan, érdemes elmenni az egyik szervezett sétára, amely végigvisz az együttes által is megénekelt helyeken.

No és a foci, hiszen a városnak két nagy csapata is van, a Liverpool és az Everton. Érdemes megnézni a stadionok környékét, meg persze magát a stadionokat is, ami persze már nem ingyenes mulatság.

Hol érdemes enni, ami visszaadja a város ízeit és hangulatát?

A Bold Street közel van a két nagy vasút- és a buszállomáshoz is. Itt található a The World in One City, ami az egyik kiemelt hely volt, amikor Liverpool Európa Kulturális Fővárosa volt. Gyakorlatilag a világ minden részéből válogathatunk az ételek közül.

Hol érezhetjük leginkább a város történelmét?

A folyópart és a dokkok (a Mersey mindkét partján) tele vannak múzeumokkal és történelmi helyekkel. A városközpont komoly megújuláson megy keresztül rengeteg látványossággal.

Minek hagyjunk helyet a bőröndben, azaz mit érdemes vásárolni?

A fish and chips akkor az igazi, ha újságpapírból eszi az ember. Ha szempont a ruháink tisztaságának megőrzése, akkor inkább a sok kis sörfőzde valamelyikének kézműves sörét vigyük magunkkal.

A Liverpool, a Manchester United is nagyon ráfaraghat

(Fotó: Mike Pennington)

Share.

About Author

Leave A Reply