Liberális kisebbségi kormány alakul Dániában

0

A jobbközép liberális Venstre kapott megbízást a kisebbségi kormányalakításra Dániában. A legvalószínűbb koalíciós partner az euroszkeptikus Dán Néppárt.

A Lars Lokke Rasmussen volt kormányfő vezette liberálisoknak, akik az elmúlt 25 év leggyengébb eredményét érték el a csütörtöki választásokon (amiről részletesebben itt írtunk), a hét végén nem sikerült többségi koalíciót összehozniuk a velük egy táborba tartozó három jobbközép párttal, köztük a Dán Néppárttal (DF).

A két évtizedes fennállása legjobb eredményét elérő DF brit típusú népszavazást szeretne az uniós tagság fenntartásáról. A jelenleg a parlament második legnagyobb pártja (a most megbukó szociáldemokraták után) már korábban leszögezte, hogy nem kívánja vezetni a koalíciós tárgyalásokat, és nem is lépne be olyan kormányba, amely veszélyeztetheti támogatottságát.

Ez volt hétvégén, hétfőn azonban már változott a helyzet, ugyanis kissé megengedőbb lett a Néppárt (vezetője, Kristian Thulesen Dahl például azt mondta, nem félnek kormányzati felelősséget vállalni), így Lars Lokke Rasmussen helyzete sem teljesen kilátástalan.

„Számomra a legalapvetőbb, hogy meghalljam a választások üzenetét, ami nem más, mint hogy javítani kell a jóléti állam legalapvetőbb területein” – mondta a volt (és leendő?) miniszterelnök.

A jóléti kiadások növelése, ami a néppárt egyik követelése és ellenkezik a liberálisok ígéreteivel, szerepel a tárgyalásokon – fűzte hozzá az MTI szerint Lars Lokke Rasmussen.

A két pártnak van közös múltja, hiszen amikor 2009 és 2011 között Dánia kormányfője volt, Rasmussen számíthatott a DF külső támogatására.

Share.

About Author

Leave A Reply