Lesz-e új bevándorlási törvény Amerikában?

0

Az amerikai bevándorlás eddig sem volt nagyon könnyű menet (sokan hosszan tudnának mesélni erről, volt már itt, a blogon is, aki meg is tette), ám ha a kongresszuson átmegy Donald Trump amerikai elnök új javaslata, akkor az eddigi rendszer elég jelentősen megváltozhat. Miután a téma érdekes, én viszont nem vagyok vízumszakértő, ezért megkértem a VisumWings csapatát, hogy írják meg, szakmai szemmel milyennek tűnik az új javaslata, és melyek lennének a legfontosabb változások.

„Donald Trump a Fehér Ház Roosevelt termében – ami a nagy horderejű bejelentések színtere szokott lenni – augusztus 3-án ismertette a bevándorlás-politika változtatására született új törvény tervezetét.

A törvényjavaslat alkotó két szenátor, Tom Cotton, Arkansasból és David Perdue, Georgiaból ismertette az általuk RAISE-nek (növekedés) nevezett törvényt, mely egy betűszó is egyben, The Reforming American Immigration for a Strong Economy jelentése Amerikai Bevándorlási Reformok egy Erős Gazdaságért. 

„Ez a törvényjavaslat demonstrálja az amerikai családokért való szenvedélyes küzdelmünket” – idézi az elnököt az amerikai sajtó.

Mást valójában nem tesz, mint a Trumptól megszokott módon demonstrál. Társadalmi, gazdasági hordereje csekély.

Nézzük részleteiben!

A RAISE egyik célja, hogy a legális bevándorlók száma felére csökkenjen. A másik, egy pontozásos alapon működő rendszer, amely a kanadai és az ausztrál mintát követi. Ez érdem alapú, és olyan szisztéma, amely az aktív, konvertálható tudást helyezné előtérbe.

Ez valóban differenciáltabb és talán kevesebb szubjektív elemet tartalmaz, mint a jelenlegi rendszer. Kitűnik belőle, hogy a magasan kvalifikált fiatal munkaerőnek kedvez, a sikeres, de idősebb jelentkezőkkel szemben. 

„Jelenleg bárki bejöhet az USA-ba, olyan emberek is, akik soha sem dolgoztak, bűnözők, bárki” – állítja Trump, de ez sem igaz! Ma is minden letelepedési vízumkérelemben igazolni kell a korábbi teljesítményeket, az erkölcsi fedhetetlenséget, a büntetlen előéletet. Ez utóbbi még a vízumlottó pályázóira is igaz.

A bevándorlási kvóta csökkentésének egyetlen igazi intézkedése az új törvényjavaslatban a GreenCard Lottó megszüntetése.  Ez valóban az alacsonyan képzett munkaerő beáramlását csökkentené. Évente 55.000 ember érkezik így, kisorsolva, legálisan, a „gazdaságilag alulreprezentált” országokból – ahogy a DOL, a Munkaügyi Minisztérium fogalmaz.

A kiadott közleményekben szó sincs a többi vízumtípusról. A Zöldkártyához jutás vigaszágát – amelyre a legtöbb magyar reménykedő számíthat –  a folyamatos tartózkodást, munkavégzést biztosító vízumokat az új törvény nem is érinti. Cotton szenátor állítása tehát, hogy ez a tervezet most komoly csapás lesz a reménykedőkre, erős túlzás.

A menekültstátuszt sem említik, illetve csak a politikai menekültek (refugees) számának csökkenéséről beszélnek. (Ez a választók előtt lengetett vörös posztó ott is működik.) A gazdasági menedékkérőkről (asylum), a velük kapcsolatos eljárásokról egy orgánum sem tesz említést.

A láncreakció szerű családegyesítés megszüntetése, hiába hirdeti Donald Trump, nem új elem! Már a jelenlegi szabályozók sem teszik lehetővé. Igaz, az új törvény tovább szűkítené ezeket a lehetőségeket.

Ha figyelembe vesszük, hogy néhány százezer legális bevándorlóról van szó, egy 324 milliós országban, akkor kicsit fellengzősnek tűnnek Trump és a két szenátor szavai: hogy ez egy stratégiailag fontos törvény, amely majd helyreállítja az amerikai gazdaság stabilitását, amely megvédi majd az állampolgárok munkahelyeit, amelytől csökken majd a nyomor és emelkednek majd a munkabérek és amely az adófizetők billió, billió dollárját fogja megspórolni, ha a RAISE sikeres lesz.

Ha.

Amerikában csak 4,4% a munkanélküliség, de 5.700.000 betöltetlen állás van. Ezekből a számokból kiderül, mekkora védelem az amerikai dolgozók elbocsátása ellen, ha körülbelül százezer legális bevándorlóval kevesebb érkezik évente.

A közgazdászok ezzel együtt komolyan veszik a kérdést. Áprilisban már 1400 közgazdász fordult levélben Trump elnökhöz, hogy ne csökkentse a bevándorlók számát.

A Washington Post júliusi körkérdésére pedig 18 közgazdász vállaszolt nagyjából egybehangzóan: a legális bevándorlás visszaszorítása eszement ötlet. A születési arányszám alacsony, II. világháború utáni „baby boomer nemzedék” most megy nyugdíjba. Számos ágazat küzd munkaerőhiánnyal.

Trump tervezete tehát a szokásos populista tűzijátékainak egyike csak. Megvalósulásához keresztül kell nyomnia még a szenátuson, ami nem lesz egyszerű.

Chuck Schumer a szenátus demokrata kisebbségének vezetője már jelezte: pártja nem fogja megszavazni az új törvényt. A republikánus szenátorok között sincs egyetértés. Sokan közülük máris ellenzik az új tervezetet.

Az amerikai sajtó figyelmeztet arra is, hogy a hasonló törvénnyel jelentkező George Bush elnök javaslata is elbukott, mikor a szenátus elé került.

Nem valószínű, hogy Trumpék tervéből törvény lesz, de lehet, hogy néhány racionális korrekció talpon marad majd, de ez még a jövő zenéje…

Az új pontrendszer szerint az ideális bevándorló 26 és 30 év közötti, amerikai diplomája, vagy doktorátusa van és perfekt angolja. Fizetési ajánlata van, amely háromszorosa az amerikai átlagjövedelemnek. Emellett nem árt, ha olimpiai bajnok, vagy Nobel-díjas!

Életkor

A munkaképes korúak élveznek elsőbbséget.

18-21 éves korig                                                                      6 pont

22-25 éves korig                                                                      8 pont

26-30 éves korig                                                                     10 pont

31-35 éves korig                                                                      8 pont

36-40 éves korig                                                                      6 pont

41-45 éves korig                                                                      4 pont

46-50 éves korig                                                                      2 pont

18 év alatt és 50 felett nem jár pont, de engedélyezett a kérelem beadása.

Képzettség

USA érettségi, vagy azzal egyenértékű külföldi érettségi          1 pont

Főiskolai diploma, külföldön szerzett                                         5 pont

Főiskolai diploma, USA-ban szerzett                                         6 pont

Egyetemi diploma, külföldön szerzett                                        7 pont

Egyetemi diploma, USA-ban szerzett                                        8 pont

Doktori végzettség, külföldön szerzett                                       10 pont

Doktori végzettség, az USA-ban szerzett vagy elfogadott         13 pont

Angol nyelvtudás

Szintfelmérő teszteken fogják az angol nyelvtudást mérni és pontozni.

60%-osnál alacsonyabb nyelvtudás                                           0 pont

60-80% között nyelvtudás                                                         6 pont

80-90%-os nyelvtudás                                                              10 pont

90%-os nyelvtudás                                                                   11 pont

100%-os nyelvtudás                                                                 12 pont

Állásajánlat

Attól függően, hogy a zöldkártya kérelmezője milyen állásajánlattal rendelkezik valamely USA-beli munkáltatótól, szintén pontot kaphat. A pontozást ahhoz mérik majd, hogy a megajánlott fizetés, egy átlagjövedelem hányszorosát teszi ki abban az államban, ahol alkalmazni fogják.

Ha a megajánlott bér az átlagjövedelem 150%-a, akkor               5 pont

200% esetén                                                                                  8 pont

300% esetén                                                                                  13 pont

Különleges képességek

Bónuszpontokat kaphatunk főként a nemzetközi szinten is igazolható különleges képességekért, különleges teljesítményekért. A rendszer 25 pontot ad annak, aki Nobel-díjjal, vagy azzal egyenértékű díjjal rendelkezik. 15 pontot ér majd egy olimpiai érem, vagy azzal összehasonlítható világversenyen szerzett eredmény.

Befektetők

A tervezet felszámolná a külföldi befektetők EB-5-ös vízumkategóriáját, amelyet Donald Trump vejének családja is használt ingatlanberuházásai során.

Ha a kérelmező 1,35 millió $-t fektet be az USA-ban egy „új kereskedelmi vállalkozásba”, akkor 6 pontot kap. Ha a befektetés 1,8 millió$, akkor a pontok száma felmegy egészen 12-ig!

Családtagok

Tovább bonyolítja a számítást, ha a kérelmező családtagot is visz magával. A jelentkezők egymással állnak versenyben, a 140.000 legmagasabb pontszámot elnyert jelölt kaphat majd Zöldkártyát. Ez a szám jelenleg is ennyi.

…és már a jelentkezéshez is 30 pont szükséges!”

Zöldkártyát, vagy állandó vízumot szeretnél az USA-ba? Bízd szakemberre! (x)

Share.

About Author

Leave A Reply