Lesújtó kép a magyar munkaerőpiacról

0

Leginkább a szakmunkások hiányoznak a vállalkozásoknak – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. legutóbbi vállalati felméréséből. Ötből négy cégnek okoz gondot a munkaerőhiány, de minden ötödiknél kevés a diplomás is.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. tavaly novemberben készült felmérésében a válaszadó vállalatok 81 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég szakmunkás a cégüknél.

Ugyanakkor csaknem minden harmadik cég arról panaszkodott, hogy segéd-, illetve betanított munkást is keres, s minden ötödiknél kevés a diplomás is. A cégek tizede megfelelő képzettségű vezetőt keres, miközben adminisztratív területeken gyakorlatilag telített a pálya.

A betanított, illetve segédmunkásokat a 250 fő fölötti vállalatok hiányolják leginkább – a cégek több mint fele (53 százalék) panaszkodott erre a felmérés során – írta a Világgazdaság.

Az ágazatok közül e képzettségi szint esetében az élelmiszeripart (75 százalék) és a vegyipart (61 százalék) érinti leginkább a probléma, mely a gép- és feldolgozóiparban sem elhanyagolható (50 százalékos vagy a feletti).

A szakmunkáshiányt leginkább „érző” vállalatok a 250 fő fölötti állományt foglalkoztatók, ezek 96 százaléka nélkülözi a megfelelő számú munkaerőt. A vállalati átlag felett mutatkozott hiány ezen a területen még a kis, 20 fő alatti cégek esetében is, ahol 85 százalék panaszkodott hiányra.

Az ágazatok közül két kategória jelentősen kiemelkedik az átlagból: a fémipari és az építőipari vállalkozások majdnem mindegyike (93-94 százaléka) ide tartozik, de az élelmiszer- és a gépipari vállalkozások döntő többsége (89-90 százaléka) is küzd a problémával.

A GKI megállapítása szerint a szakmunkásképzés jelenlegi rendszere nem képes enyhíteni a hiányt. Ennek részben az az oka, hogy sokan már a végzést követően közvetlenül külföldön keresik a boldogulást (a jobb fizetés, a perspektíva és a stabilitás reményében), esetleg egy-két év hazai szakmai gyakorlat után mennek idegenbe.

A kutatóintézet szerint nem vonzó továbbá szakmunkásnak tanulni azért sem, mert a végzettséggel szerezhető jövedelem sok esetben (különösen a kisebb településeken) nem tér el jelentősen a minimálbértől.

(Fotó: pixabay.com/tattybadger)

Share.

About Author

Leave A Reply