„Lehetetlen idén megállapodni a Brexitről”

0

Nem, nem időutazásról van szó, hanem arról, hogy szerdán találkozott egymással Londonban a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke. Ha azt mondjuk, nem nagyon értettek egyet, akkor nagyon finoman fogalmaztunk.

Boris Johnson brit miniszterelnök határozott véleménye például az, hogy nem lehetséges a brit EU-tagság megszűnésének január 31-i határnapja után tervezett 11 hónapos átmeneti időszak meghosszabbítása.

Minderről a londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatott a két politikus szerda esti találkozója után, melyek Boris Johnson kijelentette, hogy széleskörű, az árukra és a szolgáltatásokra egyaránt kiterjedő szabadkereskedelmi megállapodást szeretnének kötni az Európai Unióval, de az átmeneti időszak meghosszabbításáról szó sem lehet.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Ursula von der Leyen bizottsági elnök ugyanakkor azt jelentett ki, hogy ennyi idő alatt lehetetlen olyan átfogó szabadkereskedelmi megállapodás elérése, amilyenre London törekszik.

A britek szerint az Európai Unióval fenntartott jövőbeni partneri viszonynak nem lehet feltétele az, hogy az Egyesült Királyság bármilyen formában „igazodjon” az uniós előírásokhoz, és az Európai Unió bíróságának sem lehet a jövőben semmiféle döntési joghatósága az Egyesült Királyság területén.

„Elmegyünk addig, ameddig csak tudunk, de az az igazság, hogy (az Egyesült Királyság és az EU) partneri viszonya nem lesz és nem is lehet ugyanolyan szoros, mint eddig” – fogalmazott egy másik szerdai eseményen Ursula von der Leyen, hangsúlyozva, hogy az emberek szabad mozgása nélkül nem lehetséges a tőke és a szolgáltatások szabad mozgása.

Hát itt tartunk.

London legértelmetlenebb metrószakasza

Share.

About Author

Leave A Reply