Légy amszterdami polgármester!

0

A dolog egyáltalán nem lehetetlen, lévén Hollandiában a polgármestert nem választják, hanem álláshirdetéssel keresik, mint a legtöbb munkahely esetében – számol be a Hollandokk.

„A jelenlegi rendszernek pont az a célja, hogy az egyéb politikai aránytalanságokat kicsit kiegyenlítsék, és elősegítsék a hátrányos helyzetűek emancipációját, így a nőkét és a bevándorlókét is.

A jelöltek kiválasztásának pontos forgatókönyve van, és az egész procedúra mintegy 4 hónapot vesz igénybe. A szabályok a rijksoverheid.nl honlapon érhetők el, ugyanitt találhatók az aktuálisan nyitva lévő polgármesteri posztok.

Szóval akit érdekel az ilyesfajta, kimondottan jól fizetett állás, az innen mazsolázhat Hollandia csökkenő számú, jelenleg 380 önkormányzata közül. Talán feltűnően kevés ez, főleg a magyar 3200-hoz képest, ahol egy kies zsákfalunak is önálló polgármestere van.

Persze az is igaz, ezeken a mesés, eldugott helyeken sokszor teljesen ingyen látják el a magyar kollégák ezt a feladatot. (…)

HOLLANDIAI MUNKALEHETŐSÉGEK EGY HELYEN

Az érvényben lévő szabály támogatói azt mondják, hogy a polgármesternek a pártok felett kell állnia, és helyes, ha a Király nevezi ki. Ennek a rendszernek a sajátsága, hogy a polgármesternek eleve korlátozott jogköre van.

Az ellenzők viszont a demokratikus legitimációt hiányolják, hiszen egy hirdetés útján kiválasztott polgármestert nem biztos, hogy támogatja a választók többsége.

Erre viszont azzal érvelnek a mostaniak, hogy a választók túl gyakran dőlnek be a populista kampányoknak, és a jó szakemberek helyett hajlamosak színészeket, híres sportolókat választani polgármesternek.”

A teljes posztot itt olvashatjátok el.

Hollandiában boldogan. Boldogan?

Share.

About Author

Leave A Reply