A legrosszabbul fizetett állások Magyarországon

0

Miközben Magyarország egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, közben éppen a leginkább érintett területek között több is van, ahol a fizetések a legalacsonyabbak közé tartoznak.

Érdekes módon a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken a fizetések még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól. A legjobban továbbra is a legnépszerűbb kategóriákban, tehát az IT, a telekommunikáció és a pénzügy területén fizetnek, miközben a vendéglátóipar, az egészségügy vagy éppen az oktatás a legrosszabbul fizetettek közé tartozik.

A Fizetesek.hu legújabb kutatása szerint az információs technológiák, programozás és internetes portálok területén a legmagasabbak a magyar átlagbérek. Azok a munkavállalók, akik ilyen cégeknél dolgoznak, átlagosan bruttó 470 ezer forintot keresnek.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

A második helyen a tanácsadó és konzultációs cégek állnak a maguk 450 ezer forintos átlagbérükkel, míg a telekommunikáció és távközlés területén átlagosan 440 ezer forintot fizetnek a dolgozóknak.

Havi bruttó 400 ezer forint felett keresnek a bankoknál, biztosítóknál, egyéb pénzügyi vállalatoknál, valamint a kutatás és fejlesztés területén, de magyar viszonyok között jól keresnek az autó- és járműgyártásban, a vegyi- és gyógyszeriparban, valamint az energetikában dolgozók is.

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány, ami egyfelől érthető (ezért mennek el az emberek), másrészt furcsa, hiszen az ember azt gondolná, az elmúlt pár évben a piac megpróbálta lereagálni a helyzetet.

Ami részben igaz is, mert ezeken a területeken volt a legnagyobb a bérek emelkedése, de a jelek szerint ez még mindig nem elég.

A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok területén 240 ezer forint.

Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret.

Ausztriába, Németországba, Svájcba, Hollandiába – külföldre mennél dolgozni? Válogass itt állást!

(Fotó: flickr.com/woodleywonderworks)

Share.

About Author

Leave A Reply