A legjobb appek (nem csak) határátkelőknek

0

Nehéz (egyre nehezebb) elképzelni azokat az időket, amikor még levelezve tartotta a kapcsolatot az ember a külföldön élő családtagokkal, barátokkal, vagy hetente egyszer (jó esetben) telefonon beszélt velük, de nem túl hosszan, mert sokba került. Ma már rengeteg ingyenes applikáció segíti a kapcsolattartást, ám e posztban nem csak ezekről lesz szó, hanem olyanokról is, melyek másban lehetnek a segítségünkre. Én összeszedtem párat, aztán majd ti (remélem) jól megírjátok, mit felejtettem ki, illetve ti miket használtok – és azt is, milyen gyakran.

Kommunikáció azonnal és ingyen

Nyilván a legtöbben az ingyenes és azonnali kommunikációra használják az appokat, és a lista itt, ha nem is végtelen, de elég hosszú. Olyannyira, hogy meg sem próbálok még csak megközelítőleg sem teljes névsort összeszedni, inkább csak párat említenék a legnépszerűbbek közül.

Alighanem a Skype, a Facebook Messengere és a Viber a közvetlen élvonalban találhatók, nem nagyon találkoztam még olyan emberrel, aki ne ezek valamelyikét (vagy többet is) használna az otthoniakkal beszélgetve.

A Viber előnye az, hogy a saját telefonszámunkkal használhatjuk, praktikus, chateléshez csoportokat lehet benne létrehozni, kiváltja az sms-t, szóval simán telefonként használhatjuk, csak éppen ingyen.

A Skype általában videóhívásra jó (legalábbis az én ismerősi körömben ez a leggyakoribb módja), ezzel szemben a Messengert inkább chatelésre – ami érdekes, mert ugye mindkettő tud mindent, tapasztalatom szerint valamiért mégis szétválnak a funkciók.

A Snapchat alapvetően képes kommunikációra lett kitalálva (noha ezen is lehet chatelni és videóhívásokat indítani), amiben különbözik a többi applikációtól, hogy egy megtekintés után törli az elküldött képet. Ez már inkább a fiatalabbak körében kedvelt alkalmazás.

A WhatsApp egy csevegőprogram (a Facebook ezt is megvette pár éve), rengetegen használják világszerte, elsősorban ezt is a fiatalabbak. Ha WiFi-kapcsolat van, minden van, ez is telefonszám alapján működik és minden csevegőplatformot tud.

Nyelvtanulás

Nyelvet tanulni (főleg úgy, ahogyan a magyar iskolákban tanítják) nem egy kifejezetten izgalmas dolog. Ezen segítenek az olyan applikációk, mint a Duolingo, ami egyrészt tényleg jópofa, másrészt gyerektől a felnőttig tök jól motivál a nyelvtanulásra.

Ami igencsak jól jön akkor, ha az ember egy olyan országba költözik, melynek a nyelvét nem, vagy nem elég jól bírja. Önmagában csak a Duolingóval szerintem senki nem fog megtanulni egy nyelvet, de a meglévő tudás megerősítésére, a gyakorlásra nagyon jó lehetőség.

Előnye még, hogy apró lépésekkel lehet haladni benne, a nyelv különböző aspektusaira figyelve, legyen az szövegértés, nyelvtan vagy kiejtés. Szóval akinek csak pár perce van egy nap, annak szerintem szuper. A fontosabb világnyelvek mindegyikét (angol, spanyol, német, francia, olasz, portugál) mindegyikét tudja.

Egészségügy

Új országba kerülve az első nagy kérdések egyike az egészségügyi ellátás (bár soha ne legyen rá szükség). A Doctoralia nevű app azt tudja, hogy ha új országba vagy városba érkezünk, akkor könnyedén összeköt minket orvosokkal, kórházakkal, egészségügyi intézményekkel.

Hátránya, hogy német nyelvterületen (tehát Ausztriában, Németországban) nincs jelen (még…), ott van viszont például az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Ausztráliában – összesen több, mint 20 országban.

Ami az előnye még, hogy nem csak megmutatja, milyen orvost hol érhetünk el, de az ilyenkor szokásos módon visszajelzést is olvashatunk a betegektől, ami elég jól jön, ha teljesen ismeretlen terepen mozgunk.

Kapcsolatfelvétel 

Az első, izgalmas időszak elmúltával sokan érzik úgy, hogy jó lenne kapcsolatot építeni a helyiekkel, legyenek azok akár bennszülöttek vagy más határátkelők. A legtöbben ilyenkor valamilyen Facebook-csoporthoz csatlakoznak, de vannak alternatív megoldások is.

Ezek egyike a több ezer városban elérhető MeetUp, aminek nagy előnye, hogy nem csak földrajzi alapon, de érdeklődési körök vagy nyelvtudás (és még sorolhatnám) szerint szervezhetünk csoportot vagy csatlakozhatunk egyhez. Mi több, regisztrálás után minket is megtalálhatnak, és meghívhatnak csoportokba.

Térképek

Nyilván a Google Maps és a Waze adja magát, ám ha olyan applikációt szeretnénk, amihez nem kell WiFi, akkor érdemes kipróbálni a HERE-t, de ennél is jobb a CityMaps2Go, ami túl azon, hogy 150 ország infóival folyamatosan frissül, fényképekkel és minden fontos infóval (kerékpárutak, tömegközlekedés, stb.) is tele van.

Munkahely

Még Európán belül is kerülhetünk kellemetlen helyzetbe, ha nem ismerjük a szokásokat. Kezet fogjunk, puszit adjunk (egyet vagy kettőt), mennyire legyünk udvariasak, előre engedjük-e a nőket… és még sorolhatnám.

Az ilyen kérdésekből adódó kellemetlenségek elkerülésére lehet jó például a Business Culture and Etiquette applikáció, amely jó eséllyel kiegyenesíti a kérdőjeleket, hiszen átfogó képet ad a szokásokról, a kötelező és az elkerülendő viselkedési normákról.

Mikor és mennyit beszéljünk?

Visszatérve az otthoniakkal folytatott beszélgetésekre, a kérdés, ami még felmerült bennem, hogy szerintetek milyen gyakran és mennyit érdemes beszélgetni? Nektek van erre valamilyen menetrendetek (például valamelyik hétvégi napon egy hosszabb beszélgetés)?

Mindez arról jutott eszembe, hogy nagyon jó az ingyenes beszélgetési lehetőség, ám kérdés, hogy a túl szoros kapcsolattartás nem válik-e idővel gátjává a beilleszkedésnek?

Hiszen ha minden apró-cseprő üggyel ingyen (vagy az EU-n belül a roamingdíjak eltörlése óta fillérekért) fel lehet hívni az otthon maradottakat, akkor érzünk-e majd késztetést a beilleszkedésre?

A kulturális sokk és a beilleszkedés

A határátkelés lelki kérdéseivel foglalkozó szakember, Dr. Cathy Tsang-Feign erről korábban a következőket nyilatkozta a blognak.

„Első ránézésre az otthoniakkal való szoros kapcsolattartás segít. Ugyanakkor a Skype és a hozzá hasonló programok nyújtotta kényelem miatt tévesen úgy kezdhetünk viselkedni, mintha a szomszéd szobában ülnénk, ami a félreértések egész aknamezejét hozhatja létre. (…)

A vonal túlsó végén lévő család és barátok értik ugyan, amit mondasz, de nem feltétlenül érzik át a beilleszkedési folyamatot, amin éppen átmész, így hajlamosak rossz tanácsokat adni. Másrészt viszont kialakulhat egy gátlás, ami megakadályozza, hogy megoszd azokat a változásokat, amiken átmész, hiszen otthonról nézve végül is tökéletes az életed, tehát hogyan is panaszkodhatnál?

Más szavakkal: a videó, az email és a chat segít a kapcsolattartásban, és fantasztikusan jó a határátkelőknek, de tisztában kell lenni azokkal a problémákkal, melyeket okozhat. Hiába a technológia, a határátkelőknek akkor is át kell menniük a beilleszkedés fázisain, amit nem lehet felgyorsítani.”

Szóval a kérdés az, szerintetek milyen gyakran érdemes beszélni az otthoniakkal – és persze ti milyen applikációkat, programokat használtok ehhez?

Kultúrsokk viccesen és elgondolkodtatóan

(Fotó: pixabay.com/magicatwork)

Share.

About Author

Leave A Reply