Leginkább a szakmunkások mennének el

0

A 40 év alatti szakmunkások mennének leginkább külföldre – akikre a legnagyobb szükség van. Ezt alátámasztják a tavalyi adatok is, ami azért annyira nem biztató.

Legnagyobb számban a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett, 20-39 év közötti nőtlen férfiak terveznek külföldi munkavállalást – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felméréséből.

A KSH kérdésére minden huszadik 15-74 éves válaszadó mondta, hogy a következő két évben munkavállalás céljából külföldre költözne, a megkérdezettek 84 százalékának ugyanakkor nincs ilyen szándéka. Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY KATTINTÁSRA

A külföldi munkavállalást tervezők 46 százaléka két évnél hosszabb ideig dolgozna másik országban, végleges letelepedést 14 százalékuk tervez – írta meg a Világgazdaság.

A külföldön dolgozók száma egyébként egy év alatt 7 ezerrel csökkent, de az öt évvel korábbinál 29 ezerrel nagyobb. Jellemzően a szakiskolát, szakmunkásképzőt végzett, 25-44 év közötti férfiak vállaltak külföldön munkát, 85 százalékuk Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban.

A legtöbben a Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén és Vas megyében, valamint Budapesten élők közül mentek külföldre dolgozni.

„Itthon nem kellettem, elmentem külföldre”

(Fotó: pixabay.com/shixugang)

Share.

About Author

Leave A Reply