A legfontosabb magyarországi hiányszakmák

0

A hiányszakmák nagyjából ugyanazok maradtak, mint egy évvel korábban, viszont a helyzetet jól jellemzi, hogy a képzettséggel és a nyelvtudással kapcsolatos elvárások csökkentek.

Leginkább a pár éves tapasztalattal rendelkező szakmunkásokat és fizikai munkásokat keresték tavaly a magyar cégek. A legtöbb embert szak-, fizikai-, segéd- és betanított munkákra várták, de az értékesítés és kereskedelem kategóriában is rekordszámú hirdetés jelent meg. A jelentkezőknél leginkább az adminisztrációs és asszisztensi irodai munkák voltak népszerűek.

A hiányszakmák TOP 10-es listája nagyjából változatlan maradt. A szakmunkás állásokra 10 százalékkal, a mérnöki pozíciókra 7 százalékkal, az IT szektor hirdetéseire pedig 18 százalékkal több álláskereső adta be az önéletrajzát.

Csökkentek a képzettséggel kapcsolatos elvárások, míg egy évvel korábban az állások 62 százalékához volt szükség felsőfokú végzettségre, tavaly már csak 47 százaléknál várták ezt el.

Valamilyen fokú nyelvtudás 2015-ben még a meghirdetett pozíciók 70 százalékánál volt kritérium, 2016-ban már csak 58 százalék esetében jelölték ezt meg a cégek feltételként – írta az InfoRádió.

Tavaly az állások 28 százalékánál nem kellett semmilyen tapasztalatot felmutatnia a jelentkezőknek, 41 százaléknál pedig már egy éves rutinnal is megelégedtek a cégek. Több mint ötéves tapasztalatra pusztán a pozíciók 8 százalékánál volt szükség.

A hiányszakmák listáját még mindig a könyvelők vezetik, de közvetlenül mögéjük zárkóztak fel a raktárosok. A fejlesztők a második helyről a harmadikra, az IT munkatársak pedig a harmadikról a kilencedik helyre csúsztak vissza.

Az álláskeresők leginkább az adminisztratív, asszisztensi és irodai munkák, valamint a kereskedelem és értékesítés kategóriáiban szereplő hirdetésekre jelentkeztek.

Share.

About Author

Leave A Reply