A legemlékezetesebb határátkelős karácsonyunk

0

Az első sokszor a legemlékezetesebb is, így van ezzel Jani haverja és VPBA, akik természetesen az első tiranai karácsonyuk emlékét írták meg, jó sok képpel megspékelve. Lássuk tehát, milyen egy albániai karácsony – azaz melyik volt a legemlékezetesebb?

„Természetesen az első. Eddig legalábbis. Mivel októberben érkeztünk, ezért alig volt időnk felocsúdni abból, hogy ezentúl egy másik országban fogunk élni, máris eljött a december és vele a karácsony.

Érdekes volt szembesülni azzal, hogy itt is – annak ellenére, hogy az ország lakosságának elvileg 70%-a muszlim – ugyanolyan készülődés folyik az ünnepek előtt, mint Magyarországon. Így aztán nem is volt olyan nagy meglepetés, amikor a főtér mellett elautókázva lefényképeztük Tirana fenyőfáját.

Mivel ebben az országban a vallási tolerancia példaértékű még Európán belül is, ezért nem meglepő, hogy az albán muszlim családok december 6-án felállítják és feldíszítik a karácsonyfát, de a Mikulás itt számukra nem akkor jön, hanem Újévkor. (A következő videón az itteni legnépszerűbb karácsonyi gyerekdal hallható.)

A keresztény családok természetesen a szokásos vallási hagyományokat követik, tehát a katolikusoknak december 25-én van karácsony, és akkor is ajándékoznak, az ortodoxoknak pedig január 6-án, viszont ők is január elsején ajándékoznak, mint a muszlimok. (A következő videón az albán Csendes éjt láthatjátok.)

Az iskolai téli szünet is eszerint alakul itt, elkezdődik a katolikus karácsony előtt éppen, és eltart január 6-ig, az ortodox karácsonyig.

A városokat és a házakat ugyanolyan fényárba öltöztetik, mint bármely más országban, így esténként hangulatos kivilágítást kapnak az utcák, épületek.

A bevásárlóközpontokat (a galériában a City Park látható), boltokat, üzleteket is feldíszítik.

Természetesen a templomokból sem hiányozhat a Betlehemi jászol, mi akkor 2011-ben éppen a Szent Pál székesegyházban jártunk, így az ottani Betlehemet örökítettük meg.

Érdekesség ezzel kapcsolatban, hogy Szent Pál anno innen Durres mellől írta levelei jó részét, többek között a korinthusiakhoz írt leveleit, ezért itt minden, ami katolikus az vagy Szent Pálról vagy Teréz anyáról szól. 🙂

Nekünk ez az első karácsonyunk arról szólt, hogy feledtessük kicsit a kisfiunkkal a nagyszülők, a barátok és az eddig megszokott élet hiányát, ezért az ajándék mellett megleptük őt és magunkat egy élménnyel is, felmentünk a felvonóval a Dajti-hegyre, hogy havat is lássunk.

A felvonó Tiranából indul, és 15 perc alatt ér fel, tehát nyugodtan mondhatjuk, hogy a pálmafák alól a havas hegytetőre csupán egy negyed óra az út.

Fent egy egészen más világ fogadott, tényleg volt hó, voltak „kölcsönözhető” lovak, quad, meg szép hegyi környezet. És egész Tirana a lábunk alatt hevert.

Érdekesség, hogy a hegyen van egy szálloda is, melynek tetején egy forgó bár üzemel, ami 1 óra alatt fordul körbe, és szép időben akár a tengerig is el lehet látni.

A felvonó egyébként nagyon korszerű, egy osztrák cég építette, melynek nagyon nagy tapasztalata van e téren, a világ minden részén építettek már felvonókat, tehát nem kell félni, hogy leesünk. 🙂

A Dajtira érdemes egyébként nemcsak télen, hanem nyáron is felmenni, akkor hűsölés céljából, a forró város után jól esik egy kis felfrissülés. De nekünk az első élményünk itt pont télen, az első határátkelős karácsonyunkkor volt.

Január elsején pedig olyan szép idő volt, hogy egy kávézó teraszán ülve egy méhecske megcsípte a kisfiunk fülét. Jól indult az új év. :)”

 

Share.

About Author

Leave A Reply