A legboldogabb országok a világon

0

Még mindig Európa a legboldogabb kontinens a világon, legalábbis ha abból indulunk ki, hogy egy friss felmérés szerint a tíz legboldogabb országból nem kevesebb, mint hét itt található. De melyik a legboldogabb ország? Elöljáróban annyit, hogy változás volt az élen.

Az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának (SDSN) megbízásából a világ 156 országának boldogsági szintjéről készített 2018-as világjelentés (WHR) 2015 és 2017 közötti adatokat felhasználva 156 országot rangsorolt lakosainak „boldogságát” tekintve.

Ebben olyan mutatókat vizsgáltak, mint az egy főre jutó bruttó hazai össztermék (GDP), a szociális támogatások, az egészségben eltöltött várható élettartam, a társadalmi szabadság, a nagylelkűség és a korrupció hiányának mértéke.

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Nos, a legboldogabb ország Finnország lett. Ők maguk úgy tartják, a legjobb dolguk náluk a természethez, a biztonsághoz, a gyermekgondozáshoz, a jó iskolákhoz és az ingyenes egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés tartozik.

Érdekesség, hogy Finnország tavalyi ötödik helyéről ugrott a lista elejére, megelőzve Norvégiát, amely idén a második lett. Utána a szintén korábbi listavezető Dánia áll, amelyet Izland, Svájc, Hollandia, Kanada, Új-Zéland, Svédország és Ausztrália követ az első tíz helyezett között.

A 2012 óta minden évben megjelenő jelentés az idén először vizsgálta 117 ország bevándorlóinak boldogságát is, akik szintén Finnországban a legboldogabbak.

„A legfigyelemreméltóbb a jelentésben a szembetűnő összhang a bevándorlók és a helyiek boldogsága között” – mondta John Helliwell, a kanadai British Columbia-i Egyetem professzora, a tanulmány társszerkesztője.

Magyarország a 69. helyen áll a listán. A világ legboldogtalanabb országa Burundi.

Mitől menők a finnek?

(Fotó: edweek.org)

Share.

About Author

Leave A Reply