Lecsós szelet Lengyelországban

0

Így vasárnap reggel mit szólnátok egy jó lecsós szelethez ebédre? Nem rossz, ugye? Kicsit nehezített helyzet, ha ezt Lengyelországban kell elkészíteni, ami ugyan földrajzilag és kulturálisan is egész közel van Magyarországhoz, konyha szempontjából azonban már más a helyzet, mint erre Roland is egész gyorsan rájött.

„Lengyelországban élek 4 hónapja és hát nagyon nehéz megszokni az itteni konyhát abból a szempontból, hogy én férfi létemre mindig is nagy konyhakontár voltam odahaza is.

Felkészülve jöttem el otthonról, házi fűszerpaprikával felvértezve, de azért elég sokkoló hiány, hogy itt nincs TV paprika (4 hónap alatt 2-szer tudtam beszerezni).

Nemrég sikerrel jártam, így aztán azonnal megfogalmazódott az ötlet, hogy ebből lecsósszeletet kell csinálni. Be is szereztem hozzá a hagyma, paprika, paradicsom hármast, meg mellé egy szép nagy karajt.

Lecsós szelet – a hozzávalók

4-5 közepes fej vöröshagyma

4-5 TV paprika

4-5 paradicsom

1-3 doboz paradicsomlé (paradicsommal is helyettesíthető)

1 kg hús (ízlés kérdése én a karajt favorizálom)

kis liszt

olaj

fűszerek ízlés szerint

A lényeg hogy csinálunk egy nagy adag lecsót, mindenki a saját receptje szerint. Én például a hagymát nem vágom apróra és azonnal odateszem mellé a paprikát is.

Olajon kicsit megpirítom, megy rá só, majd jöhet az apróra vágott paradicsom, minél több, annál jobb, mert most ennek kicsit levesesnek kell lennie, ezért lehet felönteni paradicsomlével / pürével, de ha a paradicsom elég leveses, akkor azzal is tökéletes.

Lecsós szelet: mi lesz a hússal?

Mindeközben, vagy még jobb előtte, a húst felszeljük vékony szeletekre, kiklopfoljuk, majd megpörgetjük egy kis lisztben és egy serpenyőben (a bordázott grill serpenyő a legjobb erre) mindkét oldalát picit megsütjük, csak hogy ne legyen nyers.

Ha készen vannak a hússzeletek, akkor szépen beleengedjük a lecsóba és lassú tűzön főzzük össze, hogy a hús elkészüljön és az ízek is összeérjenek. Köretnek petrezselymes krumplit ajánlanék, de ízlés kérdése, bármivel jó. 🙂

És a történet csattanója: miközben a húst sütöttem elő elég szép füstöt csináltunk lakásban, szomszédok pedig ezt észrevették. Persze ők pánikba estek és első körben fogták és kihívták a teljes tűzoltóságot, akik teljes harci felszerelésben megszállták a lakást és néztek értetlenül, hogy hol a tűz, miközben én vígan főztem a lecsót. 🙂

A tűzoltók jót röhögtek, a szomszéd szerintem már nem annyira, főleg ha neki kell kiszállási díjat kifizetnie.

(Fotó: pexels.com)

Share.

About Author

Leave A Reply