Lecserélnék az amerikai himnuszt

0

Egyre mélyebbre nyúlnak az amerikai esélyegyenlőségi mozgalmak, például a Black Lives Matter követelései, melyek olyan, intézménynek számító produktumokat is elértek már, mint a The Simpsons vagy az Aunt Jemima szirup.

Most azonban alighanem minden eddiginél érdekesebb (talán nem túlzás azt állítani: megosztóbb) követelés jelent meg, ami nem mást, mint a Star-Spangled Banner-t érinti.

Az amerikai himnusz évek óta a rasszizmus körül fellángoló viták egyik központja, elég talán csak arra utalni, micsoda viharokat kavart, amikor az amerikai futball-ligában, az NFL-ben akadtak játékosok, akik letérdeltek a himnusz alatt.

Az elmúlt hetek szobordöntései elérték a himnusszá lett dal szerzője, Francis Scott Key San Francisco-i emlékművét is. Az 1843-ban elhunyt zeneszerző maga is rabszolgatartó volt, ráadásul mai szemmel nézve erősen rasszista megnyilvánulásoktól sem mentes.

Nem véletlen, hogy az aktivista író, Kevin Powell például úgy vélte, eljött az ideje annak, hogy górcső alá vegyék az amerikai himnusz szerzőjének múltját és az alkotás szövegét is.

A fő problémát a Star-Spangled Banner eredeti verziójának harmadik versszaka jelenti. Ezt gyakorlatilag soha, sehol nem éneklik (magyar fordítása sem nagyon akad) brit-ellenes és rasszistának tekinthető szövege miatt.

Az említett sorok arról szólnak, hogy semmi sem mentheti meg az Amerika ellen fellázadt „bérenceket és rabszolgákat” a sír homályától („No refuge could save the hireling and slave/From the terror of flight or the gloom of the grave”).

„Hogyan lehetséges rap szövegeket kritizálni azok erőszakossága miatt, eközben pedig az iskolában erőszakra tanítjuk a kisgyerekeket egy dalon keresztül. Azt mondtam, én ebben nem veszek tovább részt, így már jó ideje nem is éneklem a himnuszt” – fogalmazott Kevin Powell. (Arra azért érdemes felhívni ismét a figyelmet, hogy az inkriminált harmadik versszakot nem éneklik.)

Egyetért az aktivistával Daniel E. Walker történész is, aki szerint az lenne a megoldás, ha John Lennon Imagine című dala lenne az új amerikai himnusz.

„Azok mellett vagyok, akik úgy gondolják, újra kellene gondolnunk az amerikai himnuszt, mert az a rabszolgaság és az amerikai fehér felsőbbrendűség mélyen gyökerező örökségében gyökerezik, ahol újra és újra és újra ugyanazokat a dolgokat követjük el, arcon csapva a színes bőrű embereket és a nőket” – fejtette ki Daniel E. Walker.

A történész szerint ezzel szemben az Imagine a „legszebb, mindenféle hátterű embert egyesítő dal, ami csak létezik”.

Természetesen nem mindenki lelkesedik az ötletért és akkor még finoman fogalmaztunk. Sokan úgy vélik, az amerikai himnusszal semmi gond nincs és az inkriminált harmadik versszakot egyébként sem éneklik.

Botrányt kavart az „All Lives Matter”

Share.

About Author

Leave A Reply