Lasszóval fogdossák a magyarokat Ausztriában

0

Egyre nagyobb a munkaerőhiány az osztrák hotelekben, különösen igaz ez az alpesi szállókra. Egy kint dolgozó magyar szerint eddig sem volt rossz üzlet kint dolgozni, de a helyzet még jobb lett.

A hiányzó munkaerő miatt ugyanis a munkaadók egyre komolyabb engedményeket adnak a zavartalan működés érdekében. Akár a legforgalmasabb hüttékben is hajlandók a téli csúcsidőszak idején szabadnapot adni a munkavállalóknak, ami korábban teljességgel elképzelhetetlen volt.

Nem csoda, az Osztrák Gazdasági Kamara adatai szerint jelenleg 9000 (igen, kilencezer) ember hiányzik az idegenforgalomból. A munkaadók a külföldiek munkavállalását szorgalmaznák, amin viszont a szakszervezetek akadtak ki.

Egy kint dolgozó magyar szerint már eddig is megérte kimenni dolgozni a síszezonban, most azonban még jobb a helyzet, mint korábban. Nem csoda, hogy a tulajdonosok kétségbe vannak esve, megtörtént a korábban elképzelhetetlen: december közepe táján még mindig van szabad állás.

AUSZTRIAI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

„Jópár éve járok ki télire sícentrumokba dolgozni, eddig nem volt olyan, hogy több, akár három-négy egybefüggő napra is elengedtek pihenőre. Egy-két nap volt a jellemző a lazább időszakokban, tehát hétvégén például teljesen felejtős volt a szabadság” – mesélte a Pénzcentrumnak a konyhai kisegítőként dolgozó magyar.

„Kemény a meló, nagy a hajtás, de eddig is megérte kijönni, mert 3-4 hónap alatt keresek annyit, amennyit otthon talán egy év alatt sem tudnék összehozni. Eztán pedig még jobb lesz, mert valamennyire lazul a menet, a pénz pedig ugyanannyi” – tette hozzá.

Szerinte azért ilyen kevés a munkavállaló, mert sok külföldinek elege lett a nagy hajtásból, osztrákok pedig, ahogy ő fogalmazott „mosogatónak, kisegítőnek tuti nem jelentkeznének”, a kelet-európaiak viszont inkább valami állandó helyet néznek maguknak.

„Síoktatónk még van elég, azonban a síkölcsönzőkben és a hotelek wellness részlegeiben már nincs elegendő személyzet. Vannak szakképzett idegenvezetőink, akik a szükséges idegen nyelvet nem beszélik. Vannak embereink, akik beszélik a szükséges idegen nyelvet, azonban idegenvezetőként nem megfelelő a végzettségük” – mondta korábban az Osztrák Gazdasági Kamara szabadidős turizmusért felelős osztályának elnöke.

„Még a legnépszerűbb síhüttékben is ajánlanak a munkavállalóknak heti legalább egy pihenőnapot, ez egy évvel ezelőtt még leképzelhetetlen lett volna” – fogalmazott Petra Nocker-Schwarzenberg.

“Néha már szégyellem az ausztriai fizetésem”

Share.

About Author

Leave A Reply