Lassan felbillen Magyarország

0

Ennek pedig nem más az oka, mint hogy rengetegen költöznek a nyugati határ mellé, hiszen onnan járnak át dolgozni Ausztriába. Márpedig az ottani települések erre nem nagyon készültek fel.

Mosonmagyaróváron az ipartelep környékén tíz szálló fogadja a főként Ausztriába naponta átjáró ingázókat, akik Kelet-, Észak- és Dél-Magyarországról hétköznapokra telepedtek oda, de Jánossomorját, Sopront is ellepték a magyar és most már a Szlovákiából és Romániából is érkező vendégmunkások.

Lassan felbillen az ország, de legalábbis a súlypontja áthelyeződik. Mosonmagyaróvár alkalmi lélekszáma tízezerrel nőtt, Soproné nagyjából ugyanennyivel. A 6100 lakosú kisvárosban, Jánossomorján a becslések szerint 800 napi ingázó él – írja a Népszabadság.

A sokáig nehézkes, kelletlen magyar társadalmi mobilitásnak a kényszer adott indító erőt. Másfél évtizede a győri Rába próbált munkaerőt csábítani Győrbe Miskolc környékéről, de akkor nem igazán járt sikerrel.

Az észak-magyarországi ingatlanárak annyira alacsonyak voltak a győriekéhez képest, hogy eladott otthonaik áráért jobb esetben két garázst kaptak volna. Albérletbe meg nem akartak költözni a családjukkal azok, akiknek legalább egy panellakásuk vagy falusi házuk volt.

A szabad európai munkavállalás és az itthoni szegénység torokszorítása azonban kimozdította otthonukból az embereket. A szakember szerint főként azok vágnak neki a helyváltoztatásnak, akikben van némi innovációs hajlam, megújulási képesség, szándék és bátorság.

A nyugat-magyarországi térség érintett településeit megterheli a vendégmunkások letelepedése, igaz, kétségtelen előnyökkel is jár. A szolgáltatások egy részét átmeneti lakóhelyükön veszik igénybe, ott vásárolnak, ott járnak vendéglőkbe.

Ezek a kisvárosok azonban nem rendezkedtek be plusz tízezer emberre, az infrastruktúrájukat kevesebb lakóra szabták. Reggelente és estefelé az Ausztriába vezető utak zsúfoltak. Az élénk kereslet és a lakásmaffia jelenléte miatt az ingatlanárak nőnek, ami az eladóknak persze jó, ám a helyben fészket rakók számára bosszantóan kínos.

Share.

About Author

Leave A Reply