„A lányom költözött ki, nagyon magányos vagyok”

0

Akár ötmillió fővel is csökkenhet az évszázad közepéig a munkaképes lakosság száma Lengyelországban. A határátkelés még nagyobb gond, mint Magyarországon, van olyan százezres város, ahonnan az elmúlt két évtizedben több mint tízezer fiatal ment külföldre.

Tarnów városa több dologról is nevezetes, nekünk, magyaroknak például arról, hogy 1794-ben itt született Bem József, a magyar szabadságharc legendás tábornoka.

A dél-lengyelországi város fiataljait ez ma már nem nagyon hatja meg, a rendszerváltás óta több mint tízezer fiatal költözött el, jórészt külföldre, a nyugdíjasok jelentős része pedig egyedül maradt.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Lesznek rajta jobbnál jobb képek a világ minden tájáról és exkluzív tartalom is!

„Munkát vállalni mennek. Hiányzunk nekik, és nekünk is hiányoznak. Sokszor senki nincs itt, aki segítene nekünk. A lányom költözött ki, nagyon magányos vagyok” – mondta el Marianna Tryba, az egyik idősotthon lakója a HírTV összefoglalója szerint.

A lengyel statisztikai hivatal adatai szerint az évszázad közepéig a jelenlegi 24 millióról 19 millióra csökkenhet a munkaképes lakosság Lengyelországban, ami fenntarthatatlanná teheti a nyugdíjrendszert.

Európán belül egyébként Nagy-Britanniában él a legtöbb lengyel, ahol becslések szerint egymillióan dolgoznak. A szigetországba vándorolt magyarok száma a felmérések szerint 350 ezer körül van.

(Fotó: Bartek Wawraszko)

Olyan, mint otthon – az idegesség nélkül

Share.

About Author

Leave A Reply