Lakásbérlés Németországban

1

Ahány ország, annyi lakásbérlési szokás, módszer, és ezekkel nem árt tisztában lenni, ha az ember nem szeretne kellemetlen meglepetést magának. Ebben segített egy korábbi posztjában a Passport blog.

„A bérleti díjak Németországban hatalmas szórást mutatnak a bérlemény állapota és helye szerint.

Jellemzően itt is a városi árak a vidékiek sokszorosát is elérhetik, a nyugati árak magasabbak, mint az egykori NDK területén, a déli árak is magasabbak, mint bárhol máshol, és a jó elhelyezkedésű (alacsony munkanélküliséggel bíró környéken található) bérlemények is sokkal drágábbak. (…) Magdeburgban egy közepes állapotú lakás nagyjából harmadába került, mint ugyanez a lakás Münchenben. (…)

Németországban az ügyvédek és a lakásügynökök („Makler”) (meg a GEZ) alkotják a legkomolyabb maffiákat (privát vélemény). Lakást mákler nélkül szinte lehetetlen találni. A mákler-díj (“Provision”) törvényileg 2 havi bérleti díjban van maximálva (plusz ÁFA), ezért szinte minden esetben a havi díj 2,38-szorosáért tartják a tenyerüket.

A kauciót (“Kaution”) a bérlemény a kiköltözéskor feltárt károk fedezetére előlegként kell a bérbeadónak fizetni. Ez maximum 3 havi „Kaltmiete” összege lehet, jellemzően 2 havi díjban ki lehet egyezni.

Ezt az összeget elméletileg kiköltözéskor a bérbeadó visszafizeti, de a teljes visszafizetésről csak a legritkább esetben hallottam, szinte minden esetben felmerül valami kifogás, ami miatt ezt az összeget részben vagy egészben visszatartják.

Jobb helyen a letett kaucióra kamatot is számolnak, és a kamatoztatott kaucióból vonják le a visszatartott összeget – nekem eddig csak rosszabb helyekhez volt „szerencsém”. (…)

Példaként „béreljünk” Nürnbergben lakást:

Kaltmiete: 600 euró

Nebenkosten: 250 euró

Warmmiete: 850 euró

Provision: 1428 euró (600 * 2,38)

Kaution: 1200 euró (2 havi bérlet)

Így beköltözéskor 3478 eurót (1. havi díj +kaució +provízió), majd minden hónapban 850 eurót kell fizetni, és évente egyszer (jellemzően májusban) a fűtési különbözetet. Ha szerencsénk van, kiköltözéskor az 1200 eurót vagy annak egy részét viszont láthatjuk.”

Eddig a részlet, akit ennél több is érdekel, az olvassa el a Passport blog eredeti posztját!

(Fotó: pixabay.com/MobyMotion)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. 2015 júniusa óta a “Bestellerprinzip” értelmében csak a bérbeadó fizet Provisiont, mely levonható az adóalapból. Az EKB mai (2017 április) kamatait elnézve irreleváns, hogy kamatozik-e a befizetett kaució. Kérlek ellenőrizd az információk aktualitását, ha egy négy évvel ezelőtti cikket posztolsz újra 🙂 peace and love

Leave A Reply