Lakásbérlés Németországban

2

Ahány ország, annyi lakásbérlési szokás, módszer, és ezekkel nem árt tisztában lenni, ha az ember nem szeretne kellemetlen meglepetést magának. Ebben segített egy korábbi posztjában a Passport blog.

„A bérleti díjak Németországban hatalmas szórást mutatnak a bérlemény állapota és helye szerint.

Jellemzően itt is a városi árak a vidékiek sokszorosát is elérhetik, a nyugati árak magasabbak, mint az egykori NDK területén, a déli árak is magasabbak, mint bárhol máshol, és a jó elhelyezkedésű (alacsony munkanélküliséggel bíró környéken található) bérlemények is sokkal drágábbak. (…) Magdeburgban egy közepes állapotú lakás nagyjából harmadába került, mint ugyanez a lakás Münchenben. (…)

Németországban az ügyvédek és a lakásügynökök („Makler”) (meg a GEZ) alkotják a legkomolyabb maffiákat (privát vélemény). Lakást mákler nélkül szinte lehetetlen találni. A mákler-díj (“Provision”) törvényileg 2 havi bérleti díjban van maximálva (plusz ÁFA), ezért szinte minden esetben a havi díj 2,38-szorosáért tartják a tenyerüket.

A kauciót (“Kaution”) a bérlemény a kiköltözéskor feltárt károk fedezetére előlegként kell a bérbeadónak fizetni. Ez maximum 3 havi „Kaltmiete” összege lehet, jellemzően 2 havi díjban ki lehet egyezni.

Ezt az összeget elméletileg kiköltözéskor a bérbeadó visszafizeti, de a teljes visszafizetésről csak a legritkább esetben hallottam, szinte minden esetben felmerül valami kifogás, ami miatt ezt az összeget részben vagy egészben visszatartják.

Jobb helyen a letett kaucióra kamatot is számolnak, és a kamatoztatott kaucióból vonják le a visszatartott összeget – nekem eddig csak rosszabb helyekhez volt „szerencsém”. (…)

Példaként „béreljünk” Nürnbergben lakást:

Kaltmiete: 600 euró

Nebenkosten: 250 euró

Warmmiete: 850 euró

Provision: 1428 euró (600 * 2,38)

Kaution: 1200 euró (2 havi bérlet)

Így beköltözéskor 3478 eurót (1. havi díj +kaució +provízió), majd minden hónapban 850 eurót kell fizetni, és évente egyszer (jellemzően májusban) a fűtési különbözetet. Ha szerencsénk van, kiköltözéskor az 1200 eurót vagy annak egy részét viszont láthatjuk.”

Eddig a részlet, akit ennél több is érdekel, az olvassa el a Passport blog eredeti posztját!

(Fotó: pixabay.com/MobyMotion)

Share.

About Author

2 hozzászólás

 1. 2015 júniusa óta a “Bestellerprinzip” értelmében csak a bérbeadó fizet Provisiont, mely levonható az adóalapból. Az EKB mai (2017 április) kamatait elnézve irreleváns, hogy kamatozik-e a befizetett kaució. Kérlek ellenőrizd az információk aktualitását, ha egy négy évvel ezelőtti cikket posztolsz újra 🙂 peace and love

 2. 2 szobást bérelek. 350 + 100 ért.
  Nem lehetetlen provízió nélkül lakást találni.
  A 2. lakást bérlem. Az első után a kauciót nem kaptam vissza.
  Aki lakást bérel lehetőleg keressen egyedi fűtésest.
  Főteni nem szeretnek, a gáz elszámolásnál viszont vasagon fog a ceruzájuk.
  Este 10 és reggel 6 között a radiátor fixen hideg. Legnagyobb téli fagyok idején is.
  Én elektromos hősugárzókkal fűtök éjszaka. Ez kb. havi 50 euróval nyomja meg a villanyszámlámat.
  Mondtam a főbérlőnek szereltesse le vagy blombáltassa le a radiátorokat fűtök villannyal,
  ha már ő nem akar a sokkal olcsóbb gázzal. Ez az ötlet nem tetszett neki, hiszen ő fűt – max 50 fokos vízzel.
  Előző lakásomban ugyan ez volt. ott volt pofája a bérbeadónak évi 250 eurót rákérni a fűtésre. Jelenleg ez évi 100 alatt van.
  ( már az általányban elszámolt fűtésköltségen felül ) Egyedi fűtésest nem egyszerű találni. – Nekem nem sikerült.
  Csak villanyfűtésűben találtam. Buta voltam, hogy nem fogadtam el.
  Alternatíva a lakásvásárlás. Ott is figyelni kell a fűtésre. Gondolom ott sem szívbajosok, ha nem egyedi.
  Én tárgyaltam egy 60nm-es lakásra. 40000 euró lett volna a város melletii 1. faluban. Itt még bökkenő az úgynevezett Hausgeld. 250 euró lett volna. Most fizetek 350 + 100 -at. 200 különbségért saját lakást? Gondolom az önkormányzat megkeresne ingatlanadóval. Azt nem tudom mennyi. Nem tudom a Hausgeldben benne lenne e az összes költségem amit most 100-ban fizetek. Csatorna, hideg melegvíz, szemét, langyos fűtés stb. Nekem nem tűnt jó üzletnek. Máshol kapok egy jobb ajánlatot, semmi gondom a lakással odébbálok. Amúgy megbízhaznék egy Maklert, hogy adja el. Ez elhúzódhatna évekig. Addig fizethetném a havi 250 euró + rezsi + adót.

Leave A Reply