Lakásbérlés Amerikában és Kanadában

0

Ha van kegyetlen lakásbérleti piac a világon, akkor az minden bizonnyal New York City. Megnézzük, hogyan juthat ott lakáshoz a vállalkozó szellemű határátkelő, majd ellátogatunk a kanadai Montreálba is ugyanezzel a céllal.

New York City, Egyesült Államok

New Yorkban gyakorlatilag élethalál harc folyik a kiadó ingatlanokért, amiket szinte az első bejáráskor hajlandók kivenni a reménykedő bérlőjelöltek – írta Stephen Cass, aki 4-5 különböző környéken is élt, összesen nyolc lakást bérelve az elmúlt 19 évben.

A legtöbben közvetlenül tulajdonostól (vagy a fenntartó cégtől) bérelnének, általában ilyenkor egy hónapnyi letétet és egy hónapnyi lakbért kell előre kifizetni.

A New York-i szabályozás alá eső mintegy egymillió lakásban (ez a teljes lakásszám egyharmada) nem is lehet törvényesen többet kérni, mivel régebben a magas kaucióval próbálták meg kiszűrni a nem kívánatos bérlőket.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

Noha a tisztán piaci alapon kiadott lakások esetében ez a korlátozás nem él, a legtöbb tulajdonos igazodik hozzá (ezalól a luxuslakások például kivételek, de ez minket amúgy sem érint).

Ha valaki közvetítőn keresztül keres lakást, az számoljon azzal, hogy ennek minimum díja az éves lakbér 10-15 százaléka, magyarán ez is durván egy hónapnyi pluszkiadás.

Montreal, Kanada

Quebec tartománynak van egy, a lakbéreket ellenőrző testülete, ami minden évben eldönti, mennyivel lehet emelni – ez általában nem nagyon haladja meg az 1 (!) százalékot. Ráadásul akkor sem lehet emelni, amikor új bérlő érkezik, joga van ugyanannyit fizetni a lakásért, mint elődje tette.

A tulajdonos jogai elég érdekesen vannak meghatározva, például nem tehet ki csak úgy egy bérlőt (ami még rendben van), vagy nem dönthet úgy, hogy nem újítja meg a bérleti szerződést (ami felettébb érdekes) – magyarul a törvény a bérlő mellett áll.

Az eddigi részek:

Egyesült Királyság és Írország

Dánia

Németország

Brüsszel és Barcelona

Montrealban egy két hálószobás lakás esetében az árak 750 kanadai dollárnál kezdődnek és a duplájánál érnek véget általában, erre még jön a rezsi.

Külföldön keresnél munkát, de még nem találtál? Itt közel 1000 álláslehetőség vár!

(Fotó: flickr.com/Peter Zoon)

Share.

About Author

Leave A Reply